Weinig energie, maar wel je droombaan ontdekken? Zo doe je dat
Vanochtend kreeg ik een Appje van een van de dames dat het coachtraject naar haar droombaan volgt bij mij. Dit is wat ze mij stuurde:
Goedemorgen Elodie! Ik heb een vraag waarvan ik hoop dat je me ermee kunt helpen.😃 Ik merk dat het op mijn huidige werk van kwaad tot erger gaat qua mijn motivatie en waardering. Lang verhaal kort komt het erop neer dat we veel te weinig mankracht hebben om al het werk uit te voeren (en het werk neemt alleen maar toe), mijn hulpvraag hierin wordt niet gehoord en de werkdruk neemt alleen maar toe. Waardering is ook ver te zoeken de laatste paar weken/maanden.
Ik zat er serieus over na te denken om me ziek te melden, maar verantwoordelijk persoon die ik ben kon dat toch niet over mijn hart verkrijgen. Hierdoor merk ik dat wanneer ik thuis kom, ik niet eens meer de motivatie kan vinden om mijn onderzoeken uit te voeren. Iets waar ik echt van baal! Mijn energie is gewoon drained aan het einde van elke werkdag, terwijl die nieuwe uitdaging echt een prio voor mij is!
Heb jij misschien tips?
Soortgelijke berichten heb ik vaker gekregen. Grappig genoeg had ik al op de planning gezet dat ik dit artikel wilde schrijven. En ‘’toevallig’’ stuurde ze mij dit bericht. De extra bevestiging voor mij dat tips over weinig energie écht nodig zijn tijdens die droombaanzoektocht. En ik denk ook voor jou, anders was je niet bij dit artikel terecht gekomen.
Ik ga je de belangrijkste tips geven die jou helpen om jouw energie en motivatie hoog te houden, tijdens die droombaanzoektocht!
1. Je huidige werk dragelijker maken
Stap 1: Energievreters in kaart brengen
Het is niet de droombaanzoektocht die veel tijd en energie kost, maar het is de baan die niet meer bij je past die de energie al uit je gezogen heeft, voordat je tijd besteedt aan het vinden van de baan die bij je past. Het is dus op de eerste plek belangrijk om ervoor te zorgen dat je huidige baan niet zoveel energie uit je zuigt, dat je helemaal kapot bent na een werkdag.
Hoe je dat doet is door je energievreters eens goed onder de loep te nemen bij je werk. Welke dingen kosten je veel energie op je werk? Je wilt ontdekken waar er een energielek zit. Dit kan op verschillende vlakken zijn. In het contact met je collega’s, de communicatie met je leidinggevende, de taken die je moet doen, de werktijden, de planning etc. Het is belangrijk dat je dit heel duidelijk en specifiek noteert voor jezelf.
Voorbeeld: ik werk in de kinderopvang, maar de kinderen slurpen mijn energie. Bij het buitenspelen heb ik daar het meest last van, omdat de kinderen dan veel geluid en lawaai maken.
Maak dus een lijst voor jezelf welke dingen jouw energie vreten. Vind je dit lastig om te doen? In dit artikel lees je hoe je jouw energiegevers en -vreters ontdekt.
Stap 2: Energievreters verwijderen en/of verminderen
Als je weet welke dingen jouw energie zuigen, kan je deze energievreters gaan verwijderen of verminderen. Vaak heeft dit te maken met je eigen gedrag aanpassen op de werkvloer. Je wilt het dragelijker maken voor jezelf, dus moet je ook andere dingen doen. Dit zijn dingen die je dus doet voor JEZELF.
Voorbeeld: Het rooster op mijn werk is bomvol, omdat wij een tekort hebben aan personeel. Ik heb het aangegeven bij de leidinggevende, maar er wordt niets mee gedaan. Ik heb dus meer werk dan ik aankan.
Dit is een voorbeeld dat veel energie kost. Je bent dan vaak meer uur aan het werk dan je wilt, het levert stress op en na zo’n dag is je energie volledig uit je gezogen. In dit voorbeeld heeft het te maken met grenzen aangeven. Het gesprek dat je aangegaan bent met je leidinggevende is niets mee gedaan. Dat betekent dat jij nu zelf je grens moet gaan aangeven én belangrijker nog: dat je daarnaar moet gaan handelen.
Een voorbeeld-oplossing: Jij doet de taken die je kan doen binnen de tijd die je hebt. Je gaat niet meer overwerken. Je werkt op het tempo dat jij kan, zonder daar (veel) stress van te ervaren. Dat betekent dat sommige dingen wel af komen en andere dingen niet aan het einde van zo’n werkdag. Dat accepteer je. Jij hebt je best gedaan en meer kan je niet doen. Het is de verantwoordelijkheid van je leidinggevende om extra personeel in te zetten. Het is jouw verantwoordelijkheid om jezelf niet helemaal op te branden.
Ik veel situaties lijkt het dus alsof je er ‘’niets aan kan doen’’. Zet in dat geval een stapje terug en kijk waar er bewegingsruimte is. Ook al is het maar een klein beetje ruimte of een minimale verbetering. Iets is beter dan niets, waardoor je ook iets meer energie over hebt na een werkdag. Het kan daarnaast ook al een hele simpele oplossing zijn. Zoals wat vaker even 5 minuutjes tijd voor jezelf te nemen. Een extra kopje thee te halen. Een rondje te wandelen in de pauze.
2. Focus op de leuke dingen
Als je je werk niet leuk meer vindt, dan voelt alles k*t. Niets is leuk, alles is vervelend. We gaan steeds meer zwart-wit denken en overal zie je de dingen waar je niet blij mee bent. Als je niet meer op je plek zit, ga je alle dingen die je niet leuk vindt uitvergroten met een vergrootglas. Dat is heel normaal als je dat doet, maar dat kost je ook bakken met energie. Negatieve energie.
Het is dus niet alleen belangrijk om energievreters te verminderen of te verwijderen, maar ook om de focus op de positieve kant te leggen. Probeer naar de leuke dingen van je werk te gaan kijken. Je wilt dus ook je energiegevers ontdekken én deze gaan uitvergroten in je werk.
Als je niets kan ontdekken, bouw dan positieve kanten in. Ook dit kan al heel klein zijn. Een lekkere lunch die je meeneemt waarvan je gaat genieten in de pauze, een extra rondje dat je loopt naar het kopieerapparaat met je favoriete nummer op of een gezellig gesprekje dat je voert met de stagiaire. Het gaat erom dat je bewuster gaat kijken naar de dingen die je wel energie geven én dat je daar de focus op gaat leggen. Zo maak je een dag dragelijker én kost het je minder energie. Wedden dat jij na een werkdag met meer energie thuiskomt? Die je aan je droombaanzoektocht kan besteden.
- Toch nog kapot na een lange werkdag?
Misschien heb je de tips geprobeerd, maar heb je nog steeds totaal geen energie na een werkdag. Dan zijn er 2 dingen die je kan doen:
Stap 1: Focus op hetgeen dat het je kan opleveren als je tijd eraan besteed
Vaak is de enige motivatie én energiebron die je nodig hebt, het weten wat die baan je oplevert. Op het moment dat jij kan inbeelden en voelen waarom je deze droombaanzoektocht ook alweer begonnen bent (meer energie, rust in je hoofd, plezier tijdens je werkdag), kan je de motivatie en energie weer vinden om ermee aan de slag te gaan. Voel dus eventjes wat het je oplevert en waarom je deze zoektocht startte én ga er weer tegenaan.Stap 2: Spreek een deadline af.
Geen energie of motivatie hebben zorgt er vaak voor dat we onze zoektocht uitstellen. Pfff… vandaag heb ik echt geen energie hoor, ik doe het morgen wel. En morgen gebeurt er precies hetzelfde. Waardoor je als het ware doorgaat in de vicieuze cirkel en er geen verandering komt. Dat is zonde!Een manier wat kan helpen is een deadline af te spreken met jezelf of met een ander. Deze deadline is als het ware een stok achter de deur. Het mogen ook kleine deadlines zijn, zoals ‘’aan het eind van de week heb ik ontdekt in wat voor een omgeving ik wil werken’’. Het gaat erom dat je een tijd eraan verbindt, waardoor je (langzaam) stappen neemt. Het zorgt er ook voor dat die droombaan steeds meer in beeld komt. Hierdoor groeit je motivatie ook.
Side note: een van de dingen die ik ook geregeld terug hoor is dat het werken aan je droombaanzoektocht zelf ook al energie geeft. Dus ondanks dat je werk je energie kost, weet je dat je thuis lekker aan de slag mag met jezelf herontdekken. Dat is vaak lastiger als je het zelf doet, maar met iemand die je daarin begeleidt maakt het ’t dragelijker. Ik merk oprecht altijd dat een dame het gesprek inkomt en een beetje haar motivatie kwijt is, maar na het gesprek deze weer volledig teruggevonden heeft. Een coachtraject waarbij je aan de slag gaat om je droombaan te ontdekken helpt hierbij én is je stok achter de deur om snel en makkelijker te ontdekken wat je echt graag wilt doen.
4. Trek je het echt niet meer in je huidige baan?
Dan last but not least is er altijd nog een andere optie. Als je het echt niet meer trekt in je huidige baan, kan je altijd nog een tijdelijke andere baan aannemen. Dit kan voor ademruimte zorgen. Deze ademruimte geeft vaak ook al energie en motivatie om die droombaan te gaan ontdekken. Een fijne tip hierbij is dat het wel fijn is om een tijdelijke baan aan te nemen die jou al lessen leert die je nodig hebt bij je droombaan.Voorbeeld: je bent erachter gekomen dat je graag een eigen online bedrijf wilt opzetten. De vaardigheden heb je hier nog niet voor, maar de baan die je nu hebt trek je niet langer. Je kan dan een overstap maken naar bijvoorbeeld de marketing of sales. Vaardigheden die je nodig hebt bij een eigen bedrijf. Zo leer je al nieuwe dingen die van pas komen bij je volgende stap én je jouw huidige baan kan stopzetten.
Coachtraject
Behoefte aan hulp om de baan die echt bij je past te ontdekken?
Iemand die een stok achter de deur is? Die je helpt met je motivatie en energie hoog houden?
Die je stap voor stap laat inzien wat jouw droombaan is?Dan is het coachtraject naar jouw droombaan wat je nodig hebt. Hier kan je meer informatie over het coachtraject lezen én deze direct starten:
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise