Wanneer moet ik van baan wisselen? Hier lees je het antwoord
Wanneer is het tijd voor een carrièreswitch? En wanneer ga je die volgende stap zetten? Waar voorheen een baan voor het leven belangrijk was, is dat nu anders. Elke paar jaar een andere werkgever of baan is volledig normaal. Tenslotte willen we steeds onszelf weer opnieuw uitdagen en doorgroeien. En zo is jobhoppen steeds normaler geworden. Aan de andere kant kan het ook spannend zijn om een andere keuze te maken. En misschien moet je dan toch maar tevreden zijn met wat je nu doet? Wellicht vraag je je af of het wel de juiste keuze is.
In dit artikel lees je wanneer je WEL moet wisselen van baan en wanneer het nog GEEN tijd is om een switch te maken in je carrière. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken.
Ik wil niet jobhoppen
Zes op de tien millennials staat open voor een nieuwe baan. Meer dan 1/3e weet zeker het komende jaar van werk te veranderen. Dit jobhoppen doen millennials omdat ze continue bezig zijn met bedenken wat ze echt willen. En zo ontstaan er twijfels of je niet iets anders moet gaan doen. Misschien moet je maar in een leuk koffiezaakje gaan werken, zodat je even in alle rust erover kan nadenken. Het is super vermoeiend en frustrerend als je hier de hele tijd mee bezig bent. Ik, Elodie, ben jaren bezig geweest om te ontdekken wanneer ik nou wel of niet moest wisselen van werk. Ik wilde namelijk niet zo’n typische jobhopper worden, maar een juiste keuze maken waar ik wel gelukkig in zou worden en blijven.
Carrièreswitch uitstellen
Na de PABO afgerond te hebben belandde ik vanuit een stage in een baan. Nooit heb ik écht hoeven nadenken wat ik wilde. Tot ik geen voldoening meer uit mijn werk haalde. Ik werd er niet gelukkig meer van. En hoe langer ik mijn carrièreswitch uitstelde, hoe ongelukkiger ik ervan werd. Dit heeft mij veel energie gekost, veel frustratie opgeleverd én het had een enorme impact op mijn hele leven. Dit is NIET wat je wil.
Ongelukkig
Op het moment dat je ongelukkig bent in je werk, wissel dan. Laat jezelf niet tegenhouden doordat je wellicht minder geld ergens anders verdient. Of omdat je bang bent dat de stap niet de juiste is. Uiteindelijk is jouw geluk het belangrijkste en de enige die de verantwoordelijkheid daarvoor heeft, ben jij. Jij bent de enige die de beslissing kan nemen om weer gelukkig(er) te worden. Kies dus voor jouw eigen geluk boven je werk.
Hoe weet je of je ongelukkig bent in je werk?
Tegenzin
Op het moment dat je meestal met tegenzin naar je werk gaat. Niet eenmalig dus, want dat hebben we allemaal weleens. Op het moment dat jij meer dagen met tegenzin gaat dan met zin, ben jij niet meer gelukkig in je werk.
Piekeren
Op het moment dat je veel piekert over je werk en het je stress oplevert, is dat een duidelijk signaal. Ons geluksgevoel neemt drastisch af op het moment dat we piekeren en stress ervaren.
Impact op je leven
Als je werk een negatieve impact heeft op de rest van jouw leven, is dat geen goed teken. Bijvoorbeeld omdat je geen energie meer hebt om gezellig te dineren met je lover. Een ander voorbeeld is dat het je emotioneel zo gefrustreerd en geprikkeld raakt, dat je algemene staat een stuk minder gelukkig is dan het zou kunnen zijn.
Dus, als je ongelukkig bent in je werk. Wissel!
Je kan je niet verder ontwikkelen
Hetzelfde geldt als je merkt op het moment dat je verder wilt leren. Je wil je verder ontwikkelen en nieuwe dingen leren, maar binnen je werk is hier geen ruimte voor. Het gevolg daarvan is dat jouw ontwikkeling stil komt te staan. Je potentie wordt niet benut en je drive wordt afgeremd. Op het moment dat geen groeimogelijkheden meer ziet in je baan is het tijd om op zoek te gaan naar iets anders. Doe je dit niet, ligt de burn-out of bore-out op de loer. De burn-out heb je vast al eens van gehoord. De bore-out wellicht nog niet.
Geen energie
Een van de dingen die vaak vergeten wordt is ons energiepeil. Het kan zijn dat jouw werk je zoveel energie kost dat je nooit je volledig energiek bent. Dat je je na een lange nacht, nog steeds vermoeid voelt. Of dat je na een werkdag alleen nog maar op de bank wil liggen. Energie om te koken of iets te ondernemen heb je niet meer. Op dat moment kost het werk jou zoveel energie, dat het ’t niet meer waard is om hier te blijven werken. De impact op je leven is dan te groot.
Om je rekeningen te betalen
We besteden gemiddeld 90.000 uur binnen het leven aan werk. Als je al die tijd steekt in werk dat je eigenlijk niet leuk vindt, maar waar je goed geld mee verdient is dit geen goede reden om niet te wisselen van werk. Het geld dat je krijgt met het werk zou niet een reden moeten zijn om voor het werk te gaan. Uiteraard wil je, net als iedereen, je rekeningen kunnen betalen. En is het hebben van werk fijn, maar met zoveel uur dat je aan het werk bent is het belangrijkste dat je voldoening, uitdaging en energie uit je werk haalt. Doe het dus niet voor het geld.
Anderen en hun verwachtingen
Het kan zijn dat anderen verwachtingen hebben van jou. De rekeningen betalen, de familie trots maken op het succes dat je hebt binnen je werk, een stabiele factor zijn. Alle redenen die anderen jou geven om niet te wisselen van werk doen er niet toe. Dit is jouw leven. Dit is jouw werk, waar jij veel uur dient te spenderen. Jij moet er gelukkig in zijn. Als anderen jou tegenhouden om een stap te zetten, f*ck dat. Het gaat niet om de verwachtingen van anderen, maar om jouw geluk. En tuurlijk wil je anderen niet teleurstellen en wil je dat anderen trots op je zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat jij trots bent op jezelf en dat jij jezelf niet teleurstelt.
Als je nog niet weet wat dan wel bij je past
Het allerbelangrijkste is dat jij blij bent met je leven en je werk. Op het moment dat jij nog niet weet wat dan wel bij je past, dan is het tijd om daar zo snel mogelijk achter te komen. Het is dan tijd om uit je baan te ontsnappen. In dit artikel lees je hoe je uit je werk ontsnapt.
En wil je meteen ontdekken wat voor werk dan WEL bij je past? Vraag dan hier een doorbreeksessie aan. Dit is een 1 op 1 coachsessie, waarbij het duidelijk wordt wat je grootste droom is.
Heel veel succes met de keuze of je wel of niet moet blijven werken in je huidige werk!
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise