Hoe kan ik omgaan met (ongevraagde) adviezen van anderen in mijn droombaanzoektocht?
Anderen betrekken in onze droombaanzoektocht
Als je mijn gratis webinar wel eens gevolgd hebt (over de 5 inzichten die jouw droombaanzoektocht laten slagen), dan weet je dat adviezen van anderen een enorme rol spelen in jouw droombaanzoektocht. We vragen aan anderen: wat voor werk denk jij dat er bij mij past? Met de hoop dat zij het verlossende antwoord gaan geven. Zo struinen we familie, vrienden en zelfs kennissen af om maar duidelijkheid te krijgen in wat voor werk ons ligt.
Helaas zijn anderen niet degenen die jou dat advies kunnen geven. Zij kennen jou niet zoals jij jezelf kent. Zij denken niet zoals jij denkt. Zij voelen niet wat jij voelt. Simpelweg leven zij jouw leven niet. Waardoor zij NOOIT advies kunnen geven in wat voor baan er bij jou past. Zij niet, maar ook geen enkele loopbaancoach trouwens. Een coach hoort jou een spiegel voor te houden, zodat het antwoord uiteindelijk uit jou komt. Het antwoord zit tenslotte in jou.
Ongevraagd advies
Maar ondanks dat jij zelf anderen niet om hulp vraagt in jouw droombaanzoektocht, wordt deze hulp vaak wel (ongevraagd) aangeboden. Dat doen jouw vrienden en familie uit liefde voor jou, omdat zij zien dat je moeite hebt met je werk en met het vinden van wat er dan wel bij je past. Toch heb je wellicht al ervaren dat de adviezen die zij jou geven, niet altijd een positief effect hebben op jouw droombaanzoektocht.
Anderen zeggen bijvoorbeeld:
– Moet je niet gewoon lekker blijven werken bij wat je nu doet?
– Hoe ga je de rekeningen betalen als je gaat wisselen?
– Weet je zeker dat een andere baan een goede beslissing is?
– Wat als je straks geen tijd meer hebt voor…?
– Weet je wat jij moet doen…
We kennen het allemaal wel. Diegene die jou maar al te graag wil helpen en dé oplossing voor je heeft. Helaas is het niet de oplossing die werkt voor jou. Het is ongevraagd advies. Een advies waardoor je vaak juist gaat twijfelen aan jezelf en de beslissing die je neemt.
De intentie van ongevraagd advies
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat ongevraagd advies wordt gegeven (en stiekem doe je dat vast ook weleens zelf) uit liefde voor jou. Mensen hebben het beste met jou voor, willen jou helpen en beschermen. Het kan ook zijn dat ze enthousiast over iets zijn en denken dat het jou zal helpen. Of het kan zijn dat anderen denken dat ze het antwoord gevonden hebben en/of het beter weten. Welk van deze vormen van advies je ook krijgt, besef je dat er altijd een goede intentie achter ligt.
Omgaan met ongevraagd advies
Het ongevraagde advies is dus meestal vanuit een goed hart. Vaak is het probleem van ongevraagd advies echter dat het belemmerend werkt. We gaan bijvoorbeeld twijfelen of we de juiste keuze gemaakt hebben. We worden bang om een keuze naar ander werk te maken. We zien door de beren de weg niet meer etc. Deze ongevraagde adviezen blokkeren ons, waardoor we geen stap meer durven zetten. Met als gevolg dat we in dat werk blijven waar we ongelukkig in zijn. Dit is absoluut ook niet wat je wilt, toch?
Hierbij 3 tips hoe je kan omgaan met deze adviezen:
1. Duidelijk maken van jouw verwachtingen in jouw droombaanzoektocht
Op de eerste plek is het belangrijk dat als je een carrièreswitch overweegt of er mee bezig bent, dat je duidelijk aan je omgeving laat blijken op wat voor manier je hulp nodig hebt van hen. Wat vaak is dat niet dat zij advies geven, maar bijvoorbeeld dat zij een luisterend oor voor je kunnen zijn. Of dat zij hun oren/oren open houden voor een bepaalde functie. Laat vooral blijken dat je het fijn zou vinden dat zij jou steunen, ongeacht welke beslissing jij maakt over je werk.
Dit gesprek aangaan kan al spannend zijn. Toch is dit heel belangrijk voor jezelf om dit te doen. Dit maakt namelijk het proces van werk vinden dat bij je past én die switch uiteindelijk maken vele malen makkelijker voor jouzelf. Zie het als een gesprek wat je uit liefde voert met de ander, voor jezelf. Want uiteindelijk gaat het om jou en jouw geluk. Stel dat voorop.
Toch zullen er altijd mensen zijn die ongevraagd advies geven, hoe duidelijk je het ook hebt aangegeven…
2. Bedank diegene voor zijn/haar gebaar en vertel vervolgens dat je geen behoefte hebt aan advies. Zie het advies dat mensen uiteindelijk toch geven als een lief gebaar. Het is tenslotte goedbedoeld. Bedank dus diegene voor zijn/haar advies of bezorgdheid. Laat erna ook duidelijk weten dat je juist geen behoefte hebt aan advies. Dat je graag het proces van werk ontdekken wat bij je past zelf aan wilt pakken en dat dit al lastig genoeg is. Benoem opnieuw dat je het zou waarderen dat diegene zijn/haar advies voor zich wilt houden. Meld erbij dat je naar diegene toekomt als je toch advies of hulp kan gebruiken hierbij.
Er zijn op dat moment alsnog mensen die jou proberen te overtuigen om hun advies aan te nemen…
3. Zie het als een lief gebaar, waar je niets mee hoeft.
Gaat diegene toch door met adviezen geven? Dat kan. Er zijn mensen die dan alsnog doordrammen. Schiet dan niet in de verdediging of in de weerstand. Zie het dan als iets waar je niets mee hoeft. Bedank diegene en luister naar wat diegene heeft gezegd, maar laat het dan voor wat het is. Leg het naast je neer en laat de woorden los. Deze adviezen gaan je namelijk juist in jouw droombaanproces tegenwerken. Once again. Dit is jouw proces. Niet die van de ander. Jij staat hierbij voorop!
Heb je hulp nodig bij je droombaanzoektocht? Meld je dan aan voor de doorbreeksessie. Dit is een één op één coachsessie waarbij ik jou help met jouw droombaanzoektocht.
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise