Durf je de stap naar ander werk niet te nemen? Zo gaat het je lukken!
Je situatie
Je gaat met tegenzin naar je werk. Al jaren misschien weet je dat je hier niet gelukkig van wordt. Het werk heeft een impact op je leven. Je hebt weinig energie, bent prikkelbaar, je kan huilen om niets en hebt geregeld hoofdpijn. Maar een switch maken of ontslag nemen is je nog niet gelukt.
Je durft geen ontslag te nemen. Je bent bang voor de reactie van je baas en hoe het uitwerken gaat verlopen op je werk. Je bent bang voor confrontatie en ontwijkt deze liever. Je voelt je schuldig naar je collega’s, omdat zij dan de problemen moeten oplossen als je er niet meer bent. Je bent ook bang dat je het financieel zwaar zou krijgen. Want de rekeningen moeten wel betaald worden, hoe ga je dat doen als je geen werk en dus geen inkomsten hebt?
Hierdoor wil geen haastige beslissing maken, maar kan je tegelijkertijd ook niet wachten tot je de deur uit kan lopen en er nooit meer terug hoeft te gaan naar je werk. Dat is het enige waar je nu nog aan kan denken. Tegelijkertijd vind je het lastig. Want waar begin je dan? Straks kan je geen ander werk vinden (dat bij je past)? Vinden mensen het niet gek als je stopt met je werk?
Je weet dat je een schop onder je kont nodig hebt en je weet dat je gewoon moet stoppen. Maar toch doe je het niet. Geregeld vraag je jezelf af: ‘’maar waarom ga ik dan niet gewoon weg?’’ Je wilt de stap nemen, maar je durft echt niet en je voelt je er ellendig door. Telkens besluit je om te gaan stoppen, maar ook dat stel je uit. In januari doe ik het! Maar telkens vind je weer nieuwe excuses om het toch niet te doen en uit te stellen.
In dit artikel kom je erachter wat je te doen staat om eindelijk wel die knoop door te hakken en te stoppen met je werk!
Ik nam de stap uiteindelijk…
Allereerst: ik begrijp volledig hoe je je voelt. Zelf ging ik, Elodie, ook jarenlang met tegenzin naar mijn werk en wilde er zo snel mogelijk weg. Toch deed ik dat niet. Puur omdat ik bang was. Voor de mening van anderen, niet wist wat ik dan wel wilde doen en omdat ik bang was mijn vaste lasten niet meer te kunnen betalen. Het was voor mij een te groot risico.
En telkens als ik de moed verzameld had, was er toch weer iemand die zei dat ik het beter niet kon doen. Dat ontslag nemen niet kon, omdat ik rekeningen moest betalen bijvoorbeeld. Het gevolg? Ik bleef jarenlang werken en maakte mijzelf er steeds ongelukkiger mee tot een bore-out aan toe.
En ondanks dat iedereen het mij afraadde, ik geen zekerheid had en ik in mijn broek scheet bij het melden destijds, is dit de beste beslissing die ik ooit genomen heb. Wat een opluchting! Echt een bevrijding was het voor mij. Het voelde zo ontzettend goed toen ik het gemeld had en toen ik voor de laatste er de deur uitliep. Het gierde echt door mijn lijf en die energie die ik toen weer kreeg heb ik nog steeds. Ik realiseerde mij dat ik echt mijn gezondheid op het spel heb gezet. Waar niemand iets aan heeft natuurlijk. Ik niet, maar ook mijn collega’s en baas niet. Ze zeggen niet voor niets: je werkt om te leven en niet omgekeerd. Eindelijk kon ik dat ook zo voelen. En ondanks dat het een sprong in het diepe was, ben ik nog steeds zo blij dat ik dit gedaan heb.
Hoe ik die stap gezet heb, is voornamelijk voor de volgende 3 stappen geweest:
1. Onderzoek je angst
Wat belangrijk is, is dat je helder hebt voor jezelf waar je precies bang voor bent. Onderzoek je angst. Inmiddels help ik andere millennials hierbij en dit zijn de meeste angsten die ik voorbij hoor komen:
– Ik ben bang om de financiële zekerheid niet meer te hebben.
– Ik houd rekening met de mening van anderen (of goedkeuring van mijn baas)
– Ik weet niet wat er dan wel bij mij past
– Ik wil pas mijn werk opzeggen als ik ander werk gevonden heb
– Ik weet niet hoe ik dat ga aanpakken
– Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze maak en dan weer ongelukkig word in mijn werk
Onder deze angsten zitten nog meer lagen van angsten. Want waarom hebben sommige mensen er geen last van en andere mensen wel, right? Dit komt door de dingen die we geleerd hebben in onze jeugd, meegekregen hebben vanuit ervaringen en de normen en waarden waar we mee opgegroeid zijn.
‘’Je gooit pas je oude schoenen weg, als je nieuwe hebt gekocht’’ is een typisch spreekwoord dat onze ouders en grootouders gebruiken. Wat daaronder ligt is zekerheid. Je moet zekerheid hebben dat je schoenen hebt. Je moet zekerheid hebben van werk en inkomsten. Zomaar ontslag nemen kan dus niet.
Daar komt ook een stuk verantwoordelijkheidsgevoel bij kijken of zelfs onafhankelijkheid. Je kan prima je werk stoppen, maar inkomsten moeten er zijn voor je. En wil jij inkomsten hebben, moet je werken. In onze maatschappij hebben we geleerd om hard te werken voor ons eigen geld. ‘’Teren’’ op iemand anders is not done en doen we dus ook niet. No matter how, maar we zetten door om onze rekeningen zelf te kunnen blijven betalen.
Wat belangrijk is, is dat je jouw angst gaat afpellen als een ui.
– Wat ligt er onder jouw angst?
– Waar heb je dit bewust of onbewust geleerd?
– Wat is jouw overtuiging?
Als jij bijvoorbeeld geleerd hebt dat je voor andere klaar moet staan, dan zal je het lastig vinden om tegen je baas te verkopen dat je ontslag neemt. Dan sta je namelijk niet voor hem klaar, kan je hem niet pleasen. Zo kom je buiten je comfortzone terecht en dat is spannend, want dat is je brein niet gewend.
Pel dit voor jezelf af en begrijp waar je het geleerd hebt, waar het vandaan komt en vooral ook dat het dus maar een gedachte is dat jij in je hebt zitten. Het is niet de waarheid. Het is jouw aangeleerde waarheid.
2. Check de gevolgen
Door onze Amygdala in onze hersenen focussen we ons op de dingen die we te verliezen hebben als we een switch maken, in plaats van wat het ons kan opleveren. Bij het maken van een goede beslissing voor mijzelf, vraag ik mij dus ook altijd de volgende 2 dingen af:
1. Wat is het gevolg op mij als ik het niet doe?
Ik beland in een burn-out. Voel mij uitgeput, passief en kan alleen maar Netflix kijken.
2. Wat levert het ’t mij op als ik het wel doe?
Ik voel mij weer gelukkig. Heb voldoening, uitdaging en plezier in mijn werk. Ik heb zin om de dag te beginnen en barst van de energie.
Je kan jezelf ook eventueel nog deze vragen afvragen. Zij bieden nog een beetje extra duidelijkheid om de situatie in kaart te brengen en welke hierin voor jou het zwaarst weegt.
1. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Dat ik even geen inkomsten heb
Dat ik mijn baas teleurstel
Dat anderen het graag anders gezien hadden
2. Wat is het beste wat er kan gebeuren?
Dat mijn baas het ermee eens is
Dat ik een nieuwe baan vind waar ik wel gelukkig mee ben
Dat mijn nieuwe werk ook nog eens meer betaalt
Dat ik rust heb in mijn hoofd.
Omdat ik mezelf die vragen stel, kan ik de angsten relativeren. Hiermee zal jij dat ook kunnen. Het brengt je gedachtes en angsten in perspectief. Het hoeft niet alleen ‘’slecht’’ uit te pakken, maar grote kans dat het juist ook goed uitpakt. Hiermee zie je ook waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Het maakt je doel concreet en duidelijk, waardoor het more likely is dat je hier ook daadwerkelijk voor gaat.
3. Jij bepaalt
Je angsten zijn er, want daar zorgt je Amygdala voor, maar dat betekent niet dat je die de overhand moet laten nemen en dat je daarnaar blijft luisteren. Uiteindelijk draait het namelijk om jouw leven, waarin jij aan het stuur staat. Jij bepaalt wat er gebeurt en dat betekent dus ook dat jij in de hand hebt hoe gelukkig jij bent in je leven. Ben je nu ongelukkig in je werk, heb je daar zelf invloed op en kan jij met 1 enkele beslissing totaal omvormen.
Vind je dit toch lastig om te doen? Check de het 1 op 1 coachtraject naar jouw droombaan. Hierbij help ik jou met je angsten omvormen, ontdekken wat voor werk echt bij je past en die droombaan werkelijkheid maken. Dus ook doorzetten als het lastig is of als je je onzeker voelt. Het is een stok achter de deur, zodat ook jij weer gelukkig in je werk en leven bent.
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise