De juiste keuze in je werk maken. Zo lukt het niet én zo wel!

Je hebt besloten dat je wil wisselen van werk. Je mist uitdaging, voldoening en plezier. Je wil ook thuiskomen na een lange werkdag vol energie, net als je vriendinnen. Daarentegen lig jij op de bank met Netflix en de pizza die je hebt laten bezorgen. De volgende dag sta je weer op met tegenzin, sleept jezelf uit bed en zo begint de sleur opnieuw.

Het is tijd voor verandering, dat weet je zeker. Maar wat past dan wel bij je? Wat is de juiste keuze? Hoe maak je die keuze? Op welke manieren kan je het beter niet aanpakken en welke manier werkt wel? De antwoorden op die vragen lees je in dit artikel!

Wat ik, Elodie, zie binnen mijn werk als werkgelukexpert is dat er een aantal manieren zijn, hoe we onze droombaan proberen te vinden. Verrassend genoeg hoor ik van alle dames die ik begeleid heb en tegengekomen ben dat zij allemaal deze manieren gebruiken of gebruikten. Deze manieren heb ik onder andere zelf ook toegepast toen ik op zoek was naar werk waar ik wel gelukkig van zou worden. Deze manieren licht ik stuk voor stuk toe mét erbij of dit een manier is die ik aanraad of niet (en uiteraard waarom dit zo is).

1. Vacaturewebsites inzetten
De meest voorkomende manier die ik hoor (en zelf heb toegepast) om werk te ontdekken dat bij je past. Toch zijn vacaturesites niet de manier om dit te doen. Vacaturesites zijn gemaakt voor werkzoekenden die al precies weten wat voor werk ze zoeken. Als jij nog niet weet wat voor werk bij je past, dan is het rondjes rennen op dezelfde rotonde.

Grote kans dat je steeds dezelfde soort functies voorbij ziet komen. Of functies die aansluiten bij het diploma of de werkervaring die je hebt. Daarnaast zal je niet weten wat voor zoektermen of beroepen je eigenlijk moet invullen om bij werk uit te komen dat je wel gelukkig zal maken.

Uiteindelijk kosten vacaturesites ontzettend veel tijd en energie, maar ze geven je niet dat duidelijke, eenduidige antwoord op wat voor werk wel bij je past. Gooi die vacaturesites dus in de prullenbak.

2. Studiekeuzetests of beroepskeuzetests doen
Wie heeft het niet gedaan? Een studiekeuzetest of een beroepskeuzetest. Dit heb ik zelfs op de middelbare school, bij het maken van een profielkeuze gedaan. Deze test zijn handig om een beeld te vormen, maar absoluut niet handig als jij wil weten wat voor werk écht bij je past.

Nu denk je wellicht: ‘’Maar Elodie, daar is een beroepskeuzetest toch voor gemaakt?’’. Klopt! Alleen is een test erg algemeen en gestandaardiseerd. Een test neemt niet alle aspecten van jou mee om hier een kloppend oordeel over te vellen. Waarschijnlijk krijg jij het beroep eruit dat jij nu al doet (en wat je niet meer leuk vindt) of zie je er beroepen tussen staan die je ook totaal niet aanspreken. Beroepskeuzetests geven daarnaast vaak vage uitspraken. Bijvoorbeeld dat je erg sociaal of een mensen-mens bent. Het is informatie wat je al over jezelf wist, maar waar je geen conclusie uit kan trekken over wat voor werk je wel voldoening en uitdaging zal geven.

Beroepskeuzetests en studiekeuzetests zijn dus ‘’schijnantwoorden’’. Het lijkt alsof je antwoord krijgt op je vraag. Alleen in the end kan je hierdoor alsnog geen doordachte, zelfverzekerde keuze nemen waar je volledig achter staat. Mijn advies? Laat ook die tests achterwege, want die brengen je niet écht verder.

3. Gesprekken met anderen voeren
Dit was destijds mijn favoriete manier om erachter te komen wat voor werk wel bij mij paste. Ik vroeg aan iedereen in mijn omgeving wat zij vonden. Ik had hoop dat zij mij zo goed zouden kennen, dat zij wel wisten wat voor werk mij gelukkig zou maken.

Het begon met mijn gezin, vrienden en familie… Maar al gauw realiseerde ik mij dat zij nooit het antwoord gaven, dat ik hoopte. Het sloeg door en zelfs op verjaardagen vroeg ik aan wildvreemden wat zij vonden dat bij mij paste. Misschien kon een ‘’openminded persoon’’ die mij niet kende het beter interpreteren en mij duidelijkheid geven? Dit bleek uiteraard niet het geval.

Daarnaast is het ook niet eerlijk om dit op deze manier te doen. Je legt op deze manier namelijk de verantwoordelijkheid van jouw geluk en jouw leven bij iemand anders. En dat terwijl iemand anders jou niet kent zoals jij jezelf kent. Iemand anders voelt niet wat jij voelt, denkt niet wat jij denkt en leeft jouw leven niet. Het échte concrete antwoord wat bij jou past ga je dus ook niet bij iemand anders vinden, maar enkel en alleen bij jezelf.

4. Webinars bekijken en podcasts luisteren
Ik ben een groot voorstander van webinars en podcasts. Niet voor niets dat ik ook mijn eigen webinars geef en wekelijks een nieuwe podcast online zet. Ik geloof namelijk dat je ontzettend veel van anderen kan leren. Zij hebben ervaringen opgedaan en fouten gemaakt, waardoor jij die fouten bijvoorbeeld niet hoeft te maken. Zo kan jouw ontwikkeling veel sneller gaan, omdat je niet het wiel opnieuw uit hoeft te vinden.

Toch denk ik dat podcasts en webinars ook een valkuil hebben. Namelijk dat je denkt goed bezig te zijn en tijd te investeren in jezelf en je zoektocht, maar dat je uiteindelijk niet écht inzoomt op jezelf. Het zorgt ervoor dat je methodieken en tips toegereikt krijgt, maar pas je al deze tips en methodieken ook echt toe?

Daarnaast kan het zo zijn dat deze tips en manieren niet voor jou passend zijn en je iets anders nodig hebt. Maar omdat je ‘’ermee bezig bent’’ voel je niet de noodzaak om dit te veranderen. Je bent namelijk toch al zo goed bezig met je zoektocht? Zo ben je net als de vacaturesites rondjes aan het rennen op de rotonde en voor je het weet beluister je al 2 jaar podcasts en heb je nog geen keuze gemaakt. Dat is zonde.

5. Boekje bijhouden en dingen opschrijven
Ik geloof en weet dat het antwoord van welk werk echt bij je past in jou zit. Jij weet diep van binnen wat de juiste keuze is. Een manier om te ontdekken wat er binnenin je zit is door deze gedachtes op te schrijven. Bijvoorbeeld de ideeën waarmee je rondloopt. Dit is een manier die ik zelf altijd prettig vind werken, omdat door dingen op te schrijven je ook het onderbewuste deel aanspoort. En je dus tot inzichten komt.

Toch heb ik ook ervaren en ontdekt dat hierdoor niet persé de juiste inzichten naar voren komen. De inzichten die naar voren komen zijn waarschijnlijk al dingen die je al wist. Ook is het dan lastig om de juiste dingen voor jezelf helder te krijgen, zodat je wel met zekerheid kan zeggen: ‘’dit is de juiste keuze’’.

De reden dat je niet tot de juiste inzichten komt is omdat je blinde vlekken hebt. Iedereen. En deze blinde vlekken zitten zo ver weggestopt dat je daar alleen niet bijkomt en dus steeds op dezelfde dingen uitkomt, die je al wist. Om deze reden geloof ik dat je echt de verdieping in moet gaat om inzicht te krijgen in die blinde vlekken. Voor jezelf dingen opschrijven is daar niet de juiste tool voor.

6. Boeken lezen
Boeken lezen is een groot favoriet bij mij. Ik houd echt van een lekker boek en het liefst boeken over persoonlijke ontwikkeling. Mijn kast staat er vol mee en elk vrij moment dat ik heb pak ik er weer een boek bij. Ik lees er ook meerdere tegelijkertijd, voor welk moment en gevoel ik mij in bevind.

Alleen, toen ik zoekende was naar het werk wat bij mij paste waren boeken lezen niet de uitweg. Dit komt omdat door boeken je veel informatie tot je neemt, maar het je niet aanspoort om actie te ondernemen. Boeken zijn vaak te algemeen en het laat je niet écht dieper nadenken over jezelf. Het antwoord van wat uiteindelijk echt bij je past blijft op die manier uit.

Ook zijn er zoveel soorten boeken met allemaal verschillende manieren, theorieën en oplossingen dat het erg overweldigend kan zijn. Welk boek heeft nu de juiste informatie? Welk boek gaat mij verder helpen? Het is lastig om hier een keuze in te maken, voordat je het boek leest. Ook is er een kans dat je veel boeken op je lijstje hebt staan om te lezen, maar dit uiteindelijk niet doet. Dat je simpelweg niet de tijd ervoor vindt of de energie ervoor vrij kan maken. Liever even Netflixen dan een boek lezen is iets wat ik geregeld hoor. En als dat boek vervolgens weer achterin de kast beland, duurt het lang voordat je hierdoor een andere keuze kan maken die wel bij je past.

7. Zoom op de juiste manier in op jezelf
Als je inzicht wil krijgen in de blinde vlekken die je hebt én je wil de juiste keuze maken, dan is het belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt. Dat je de juiste informatie over jezelf naar boven haalt. Met die informatie krijg je de inzichten die je nodig hebt en valt alles op hun plek. Als je die informatie hebt, kan je een makkelijke en logische conclusie trekken van wat écht bij je past.

De juiste vragen, zijn vragen die écht dieper liggen. Niet dus de vraag ‘’wat past bij mij?’’. Deze is te snel en zorgt er enkel voor dat je vast komt te zitten. Het zijn vragen over bijvoorbeeld je kernwaarden en het thema van je leven. Hiervoor heb ik een super praktisch coachtraject gemaakt. Het is een één op één traject met de juiste vragen, die zorgen voor de juiste inzichten. Snel, leuk en efficiënt met als doel dat jij ook de juiste keuze maakt in je werk. Hier lees je meer over het coachtraject.

8. Vraag hulp aan een expert
En wil jij écht weten wat volledig bij jou past en aansluit? Werk dan op een nog dieper level aan die blinde vlekken. Laat jezelf een spiegel voor houden om die blinde vlekken inzichtelijk te krijgen. Vraag hierbij hulp aan een expert die weet hoe die blinde vlekken tevoorschijn komen. Een hele goede manier is coaching.

Een goede coach gaat er namelijk van uit dat het antwoord in jou zit. Een coach zal dus geen advies geven, maar jou spiegelen en jou tot het antwoord laten komen. Op deze manier maak je een keuze die volledig bij jou past en aansluit. Daarnaast is het een keuze die je maakt, waar je je volledige leven happy mee zou zijn. En niet dat je dus een keuze maakt en over 2 jaar weer vast zit in je werk en twijfels hebt.

Ben je benieuwd naar een coachtraject dat jou helpt de juiste werkkeuze te maken? Lees dan hier meer informatie over het coachtraject en ontdek jouw droombaan.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise