De 3 vragen die jij jezelf dient te stellen als je twijfelt of je baan bij je past.
Past dit werk bij je?
Je zit in een periode waarbij je ervaart dat je baan leuke en minder leuke dingen heeft. Maar vind je je werk dan wel of niet (meer) leuk? Past dit werk nou wel echt bij je of is het tijd om ander werk te zoeken? Als je met deze vragen rondloopt, gaat dit artikel jou verder helpen.
Allereerst: ben je je ervan bewust dat elke baan dingen heeft die je ontzettend leuk vindt? Dingen waar je naar uitkijkt, waar je super enthousiast over bent en die je met passie doet. Ook heeft elke baan dingen die je verschrikkelijk (of minder leuk) vindt. Je stelt datgene het liefst zo lang mogelijk uit, ziet daar nu al tegenop en het liefst zou je willen dat iemand anders het voor je overneemt. Het is heel erg normaal dat er dus dingen in je werk zijn die jou aanspreken en dingen die je afschuwelijk vindt.
Ben je bewust…
De vraag is alleen: ben jij je bewust van de werkzaamheden waar jij energie van krijgt en ben jij je bewust van de werkzaamheden die jou energie kosten?
Voorbeeld: Je bent leerkracht en vind het werken met leerlingen fantastisch. Hen ontwikkelen, kennis meegeven en hen zien groeien. Dit is zo’n 60% van je werktijd. De andere 40% ben je namelijk bezig met plannen bijhouden, administratie, voorbereidingen treffen etc. Dit vind je allemaal minder interessant en dit kost je energie in plaats van dat het je energie geeft. In dit geval is de verdeling 60% ten opzichte van 40%. Dat is een vrij gelijke balans.
Grote kans dat op een gegeven moment jij voelt dat je niet meer op je plek zit en het werk dat je nu doet, zat begint te raken. Wisselen van school is niet zinvol, omdat de werkzaamheden na schooltijd werkzaamheden zijn die jij niet kan aanpassen. Dit zal op elke school zo zijn, omdat er vanuit de Inspectie regels hierover gelden. Wisselen van baan is dus een betere optie, omdat deze baan jou (uiteindelijk) leeg gaat zuigen.
Energiegevers en energievreters
Dan is er nog iets anders wat niet vergeten mag worden bij het controleren of deze baan nu wel echt bij je past. Welke waarde geef jij namelijk aan de dingen die jou energie geven en energie kosten? Dit is super belangrijk om duidelijk in beeld te hebben voor jezelf. Om nog even terug te komen op het voorbeeld. De leerkracht haalt veel energie uit het lesgeven en minder uit de administratie die erbij komt kijken. Maar waar focust de leerkracht zich op? Ziet diegene het lesgeven vooral de dingen waar zij energie uithaalt of ziet de leerkracht vooral de enorme berg administratie? In tijd is het lesgeven 60%, maar qua gevoel kan dit 80% zijn en dus de administratie maar 20%. De focus van de leerkracht ligt vooral op het lesgeven, waar zij ook de grootste waarde aan geeft. Dat zou betekenen dat de leerkracht heerlijk op haar plek zit. Als dit andersom is, namelijk dat de administratie voor de leerkracht als 80% voelt en het lesgeven maar als 20% dan is het de hoogste tijd om te gaan wisselen. Grote kans als zij door blijft werken, dat er een burn-out om de hoek komt kijken.
De waarde die je dus zelf geeft aan hetgene wat jou energie kost of energie geeft is dus alles bepalend!
Ander voorbeeld.
Je werkt in de horeca en je vindt het heerlijk om een praatje te maken met onbekende klanten. De horecazaak waar je werkt heeft alleen een eigenaar en die wil voornamelijk zien dat je aan het serveren bent in plaats van dat je een praatje maakt met klanten. Er heerst een formele sfeer. Deze sfeer past totaal niet bij jou en dat zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je op eierschalen loopt. Daarnaast hecht jij ook grote waarde aan een fijne band met collega’s. Zij geven jou weer nieuwe energie om door te gaan en het is fijn om even je verhaal kwijt te kunnen. Wisselen van horecazaak is een goede optie. Eentje waar de sfeer informeler is, waar er ook collega’s zijn die informeel met elkaar om kunnen en mogen gaan. Je hoeft je professie dus niet op te geven.
Nu zou het ook nog zo kunnen zijn, dat je de collega’s zo ontzettend fijn vindt, waardoor de hele sfeer op het werk voor jou anders is. Je besteedt je aandacht voornamelijk aan de fijne sfeer tussen de collega’s en dat voelt als 40%, de formele sfeer maar als 20% en het serveren zelf ook als 40%. Zo heb je samen eigenlijk 80% waar jij je prettig bij voelt. Een hoge waarde. Als jij het zo ervaart is het toch een fijne plek om te blijven. Mocht de formele sfeer toch een hogere waarde hebben, dan is het tijd om rond te gaan kijken naar een horecazaak met een informelere sfeer.
Dus… twijfel je of de baan die je hebt bij je past?
Kijk dan eens goed naar de punten die jou energie geven en de punten die je energie kosten. Zo krijg je goed in beeld wat er bij jou past en wat er dus niet bij jou past. Tip: schrijf ze naast elkaar op in 2 kolommen. Heel overzichtelijk! Daarna is het belangrijk om waarde te geven aan deze punten. Wat weegt er zwaar voor jou? Wat minder zwaar? Wat kan je ‘’wel hebben’’ en wat vind je echt verschrikkelijk? Daarna heb je duidelijk voor jezelf in beeld: past deze baan wel of niet bij mij?
Kom je er toch niet helemaal uit en heb je iemand nodig die samen met jou meekijkt? Vraag dan de doorbreeksessie aan!
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise