Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste past bij jou. Beide hebben hun voor- en nadelen.

1. Financiële zekerheid en risico
ZZP’er
Als ZZP’er bepaal je jouw eigen salaris. Je zit dus niet vast aan salarisschalen. Het ligt er dus maar net aan hoeveel succes jouw bedrijf heeft, hoeveel inkomsten je hebt (en dus hoeveel winst je maakt). Het salaris van je bedrijf kan dus maandelijks verschillen en het betekent ook dat er een risico is dat je niet genoeg overhoudt. Dit is geregeld het geval in de eerste jaren, wanneer een bedrijf nog startende en groeiende is. Als je en eigen onderneming begint vergt dat lef en het nemen van een risico. Je weet namelijk nooit hoe je bedrijf in de toekomst ervoor zal staan.

Loondienst
Als je in loondienst bent ga je een overeenkomst aan met je werkgever. Je hebt een vast uurloon en je krijgt elke maand op een vast moment salaris op je rekening. Dit zorgt voor financiële zekerheid en stabiliteit. Je inkomen is daarentegen wel ‘’vast’’, waardoor je pas kan groeien in salaris op het moment dat je zelf loonsverhoging aanvraagt of promotie maakt.

2. Voorwaarden en doorontwikkelen
ZZP’er
Als ZZP’er creëer jij jouw eigen voorwaarden. Je vrije dagen, een auto van de zaak en een opleiding die je wilt volgen. Alles moet je zelf regelen en er zelf in investeren. Dit betekent duidelijke doelen stellen, goed voor ogen houden wat je wilt en grenzen aangeven. Het brengt veel vrijheid om het zelf te kunnen doen en te bepalen wat er voor jou belangrijk is. Je bepaald zelf hoeveel geld je erin steekt, maar vraagt ook input en regelwerk.

Loondienst
In loondienst heb je voorwaarden waar je gebruik van kan maken. Als je ziek bent krijg je doorbetaald, je hebt verlofdagen, misschien een gratis lunch op kantoor of een fietsplan. Dit wordt allemaal voor je geregeld. Dit zorgt ervoor dat het regelwerk minder is, maar daarentegen zijn er bepaalde dingen die wel kunnen en andere dingen die niet kunnen. Niet elke opleiding sluit bijvoorbeeld aan bij je functie en een bedrijf heeft een vast budget wat ze jou jaarlijks kunnen bieden aan bijvoorbeeld scholingsgeld.

3. Werktijden en vakantie
ZZP’er
Als ZZP’er heb je meestal geen vaste dagen of tijden dat je werkt. Dit bepaal je zelf. Het geeft je vrijheid en flexibiliteit. Even naar de tandarts gaan wordt hierdoor bijvoorbeeld gemakkelijker. Daarentegen zijn veel ZZP’er work-a-holics. Je kan als ZZP’er de verantwoordelijkheid sterk voelen om jouw bedrijf succesvol te maken en te behouden, waardoor je niet altijd de vrijheid en flexibiliteit zelf neemt. Het werk is immers ook nooit echt klaar, waardoor je ook in het weekend en in de avonduren kan werken. Je hebt geen vakantiedagen en vakantiegeld. Hier moet je zelf voor zorgen. Tijdens je vakantie krijg je ook niet doorbetaald. Het is dus belangrijk om je werk-privébalans in de gaten te houden en grenzen aan te geven.

Loondienst
In loondienst heb je meestal vaste werkdagen en werktijden. Dit zorgt voor duidelijkheid bij jou en je werk-privébalans. Nu met het vele thuiswerken geven veel bedrijven de mogelijkheid om nog meer letten op het werk-privebalans door o.a. de reistijd die je niet meer hebt of om tussendoor even naar de tandarts te gaan en erna je werk op te pakken. Je hebt ook vaste vakantiedagen en vakantiegeld.

  1. Werkomgeving en samenwerken
    ZZP’er
    Als ZZP’er bepaal jij zelf waar je werkt. In het buitenland, thuis, in een winkel of op kantoor. Alles kan. Jij bent immers de eigenaar. Je hebt zelf de vrijheid om van locatie te wisselen. Daarnaast bepaal jij zelf met welke mensen jij je omringt. Welke naaste collega’s wil je? Of werk je liever alleen? Jij bepaald met wie jij dagelijks of geregeld contact hebt. Jij kiest of je wilt samenwerken met anderen (en wie dat dan zijn) of dat je het liever alleen doet.

    Loondienst
    Werk je in loondienst, dan bepaald jouw werkgever (voor het overgrote deel) waar je werkt. In overleg kan dit wellicht thuis of voor korte periode remote, maar uiteindelijk zal de werkgever altijd de eindbeslissing maken waar je zal werken. Ook heeft een bedrijf medewerkers (jouw collega’s dus) waar je het mee moet doen. Wellicht zijn dit niet de mensen met wie je vrienden zal zijn, maar wel waarmee je samen zal moeten werken.

  2. Verantwoordelijkheid
    ZZP’er
    Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor alles wat er in jouw bedrijf speelt. Jij bent de motor van je bedrijf. Je bent niet alleen verantwoordelijk, maar je moet je ook verantwoordelijk voelen en de mouwen uit je zakken steken. Ook op het moment dat iets niet gaat zoals je wilt ben jij degene die verandering dient te brengen. Dit vergt ook dat je risico’s moet nemen en belangrijke knopen moet doorhakken. Ook over de dingen die je zelf minder interessant vind in je bedrijf. Het gaat ook over een soort mindset, waarbij je echt oplossingsgericht bezig blijft.

    Loondienst
    In loondienst draag je alleen verantwoordelijkheid over jouw werkzaamheden en jouw functie. Over alle andere dingen hoef jij je geen zorgen te maken.

    Wat past beter bij mij?
    Als je twijfelt wat beter bij jou past, is het belangrijk dat je eerst erachter komt wat jij belangrijk vindt in je werk. Waar draait het voor jou om? Vrijheid? Financiële zekerheid hebben? Duidelijkheid? Rust? Vaste vakanties? Verantwoordelijkheid dragen? Of vind je het nemen van risico interessant en motiverend? Eigen keuzes maken over je omgeving en/of je samenwerkpartners?

    Uiteindelijk kan het een combinatie van dingen zijn welke belangrijk voor jou zijn, maar welke is het belangrijkst?

    Wil je graag een eigen bedrijf, maar ben je bang om je financiële zekerheid te verliezen en risico te lopen? Begin dan niet aan een eigen bedrijf óf ga op zoek naar een manier hoe dat kan. Vind je het te spannend en zie je geen mogelijkheden, dan is misschien de tijd nog niet daar voor een eigen bedrijf. Uiteindelijk moet jij doen wat goed voelt voor jou.

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

Zo ga je (professioneel) om met een afwijzing op je sollicitatie

Zo ga je (professioneel) om met een afwijzing op je sollicitatie

Je hebt je best gedaan op je CV, een goede motivatiebrief. Je hebt goed het bedrijf, hun missie en medewerkers bekeken. Je was er van overtuigd dat je zou worden aangenomen. Of op z’n minst dat je zou worden uitgenodigd naar de volgende sollicitatieronde. Maar… het...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise