Zo creëer jij doorgroeimogelijkheden in je werk

Vind je jouw werk erg leuk, maar mis je uitdaging? Voel je dat je meer aan kan? Wil je graag je vaardigheden en kennis uitbreiden? Een goede mogelijkheid om dit te doen is doorgroeien in het bedrijf waar je nu zit. Doorgroeimogelijkheden dus.

In dit artikel lees je 6 dingen die je kunt doen om door te groeien:

1. Vind een collega met een zelfde soort functie
Er bestaan in bedrijven natuurlijk meerdere functies. De ene HR-medewerker is de andere niet. Je hebt HR ondersteuner, HR medewerker, HR manager enzovoort. Een fijne en relatief gemakkelijke manier om door te groeien is naar een andere functie in hetzelfde werkveld en bij hetzelfde bedrijf. Er is dan al lang een collega die deze functie uitvoert. De baan bestaat al. Jij kan je omhoog werken hiernaartoe. Gebruik die collega als spiegel. Zie wat hij/zij doet. Ga het gesprek aan. Onderzoek wat je ervoor nodig zou hebben om naar die functie door te groeien en voer dat uit.

  1. Volg een training, opleiding en/of cursus
    Veel werkgevers staan ervoor open om te investeren in hun medewerkers. Het is tenslotte motivatieverhogend en productieverhogend voor de medewerkers. Ga dus allereerst het gesprek aan of je een training of cursus kan volgen (en of de werkgever dit wil vergoeden).

    Door een training, opleiding of cursus te volgen kan je jouw gehele takenpakket veranderen. Je hebt immers nieuwe kennis en nieuwe skills opgedaan.

    Het kan ook zijn dat je een aanvullende rol erbij krijgt in de richting waarin je de training volgt. Misschien kan je uiteindelijk niets concreets in deze functie, maar geeft het je sowieso uitdaging om de cursus te volgen en je geleerde skills in te zetten in je huidige functie. Bijscholing is altijd een goed idee dus.

    3. Speel in op nieuwe ontwikkelingen
    Ben jij up to date over de laatste ontwikkelingen in jouw branche? Als je weet welke trends er zijn, kun je daar ook meteen op inspelen! Zo kan je bijvoorbeeld met deze trends je functie uitbreiden, een nieuw takenpakket krijgen. En het geeft je ook uitdaging en motivatie door de trends sowieso te ontdekken en volgen.

    Om je een voorbeeld te geven, je bent een HR medewerker en je ziet dat andere bedrijven verder zijn met hun data. Je ziet dat de trend in HR is dat alles meer datagestuurd wordt. Jij besluit om daarop in te spelen en je te ontwikkelen in jouw eigen data-skills. Dit zijn vaardigheden die je kan inzetten op de werkvloer om zo een bijdrage aan het bedrijf en jouw functie te kunnen leveren. Het geeft je uitdaging én een uitgebreider takenpakket.

    4. Blijf goed werk leveren én laat dit zien
    Je wilt groeien in je functie. Het is super belangrijk dat dit duidelijk is voor jouw leidinggevende. Jij moet er dus voor zorgen dat je goed werk blijft leveren. Dit doe je consistent. Zo zal je leidinggevende jou in het oog hebben op het moment dat er een nieuwe mogelijkheid tot groeien is. Hij/zij ziet dat jij eraan toe bent en het aankan. Let op: er is een verschil tussen goed werk leveren én dit laten zien. Zorg er dus voor dat het steeds onder de neus van je leidinggevende terecht komt.

  1. Ga in gesprek met je leidinggevende
    Je wilt open kaart spelen naar je leidinggevende, zodat hij/zij weet dat je open staat voor meer uitdaging, verantwoordelijkheid en/of een breder takenpakket. Het is dus goed om in gesprek te gaan met je leidinggevende en dit te melden. Een goed moment hiervoor is ook een beoordelings- of functioneringsgesprek waarbij het sowieso al gaat over hoe het met jou als werknemer gaat en jouw ontwikkeling. Uiteraard kan dit gesprek ook op een ander moment vinden. Het is daarnaast wel belangrijk dat je al ideeën hebt over wat je zou willen als vervolgstap en dat je kunt onderbouwen waarom je hier al aan toe bent.

     

6. Ga op zoek naar een andere baan
Heb je al deze tips al toegepast, maar is er simpelweg geen vervolgstap die je in deze baan of bij dit bedrijf kan zetten? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een andere baan. Het hebben van geen uitdaging kan je enige tijd volhouden, maar het zal aan je blijven vreten en je werkplezier afnemen. Je mag op zoek gaan naar een baan waar je wel de uitdaging uit haalt waar je naar op zoek bent. Uiteraard is dit pas de laatste stap als je alle andere tips geprobeerd hebt.

Heb je geen idee welke richting je op wilt?
Vraag dan de doorbreeksessie aan.

Aan het einde van de sessie:
✔️ Heb je een eerste stap gezet in het onderzoeken van je droombaan 
✔️ Weet je wat je wat jou nog in de weg staat
✔️ Weet je hoe erachter kan komen wat voor werk er bij je past

Hier lees je meer over de doorbreeksessie:

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise