De 7 tips voor het maken van de juiste carrièrekeuze
Sta jij op het punt om een andere baan te beginnen, maar twijfel jij of je wel de juiste keuze maakt? Lees dan deze tips, zodat jij ook doordacht en zelfverzekerd een beslissing neemt.
1. Kies een optie die goed genoeg is
Er zijn volgens Barry Schwartz twee typen beslissers: maximizers en satisficers. Maximizers zijn altijd op zoek naar de beste optie. Zij zoeken naar alle opties die er zijn en storten zichzelf in de zoektocht om alles te vergelijken. Satisficers stoppen met zoeken als ze een optie hebben gevonden die goed genoeg is.
Wat blijkt? Maximers vinden de beste banen, maar maximers zijn onder andere ook gefrustreerder, gestrester, vermoeider en angstiger dan satisficers. Daarnaast zijn ze ook nog eens minder tevreden met hun baan en hebben ze meer last van spijt. Conclusie hiervan? Neem een optie die goed genoeg is en focus je niet enkel op de perfecte optie.
2. Verzamel meer concrete informatie
Vaak is de weg naar een nieuwe baan toe spannend, omdat je je bezig houdt met ‘’Hoe ga ik dat aanpakken?’’ Het is daarom raadzaam om dit voor jezelf al in kaart te gaan brengen. Hoe wil je het gaan aanpakken? Welke stappen zijn er nodig? Hoe ga je die stappen vervolgens aanpakken? Zet het gewoon op papier.
Misschien zijn er bepaalde stappen nog niet duidelijk. Deze hoef je dan niet te forceren. Laat deze hoe ze zijn en check voor jezelf: hoe voelt het als je dit zo voor je ziet? Zo wordt het echt en concreter voor jezelf en kan je die keuze makkelijker maken.
3. Luister naar je gevoel
Je intuïtie is je beste raadgever. Diep van binnen weet jij super goed of je iets wel of niet wilt. Helaas staan we daar in onze huidige kennismaatschappij verder dan ooit vanaf. Een manier hoe je dichtbij je gevoel kan komen om een keuze te maken is door een muntje op te gooien.
Kop is wisselen van werk. Munt is niet wisselen. Of je kiest een andere vorm waar je tussen twijfelt. Gooi het muntje in de lucht en voel op dat moment bij jezelf: welke hoop ik dat er straks op mijn hand ligt. Munt of kop? En welke beslissing hoop ik dat dus het muntje voor mij bepaalt? Op die manier kom je direct bij je gevoel.
4. Luister niet naar je angsten
De angsten die je in je hoofd hebt zijn er om je veilig op deze plek te houden. Het is je Amygdala (je emotionele regelcentrum) in je hersenen die je deze angsten aanpraat. Dingen als: ‘’straks is het niet de juiste keuze’’ of ‘’misschien kan ik beter er nu nog niet voor gaan’’.
Je Amygdala’s doel is niet om je gelukkig te maken, maar je op dezelfde plek te houden. Niet voor niets dat veel van ons bang zijn voor het onbekende en als we geen controle hebben. Amygdala dus. Als er weer angsten oppoppen bedenk je dat dit niets te maken heeft met de keuze die je staat te maken, maar puur met je oude beschermingsmechanisme.
5. Leg je criteria naast je baankeuze
Als je een juiste keuze wilt maken is het belangrijk dat je goed hebt ingezoomd op jezelf. Dat je weet wat je belangrijk vindt, waar je voor staat en wat voor werk je energie geeft. Dat je weet waar je anderen exact bij wil helpen en dat je iets doet waar je goed in bent.
Als je deze dingen helder hebt is het belangrijk dat je deze punten naast je baankeuze legt. Komt het overeen? Sluiten de (meeste) punten aan? Dan weet je dat het een goede keuze is. Slaat het volledig de plank mis? Skip deze baan dan, want die gaat je niet gelukkig maken.
En heb je nog geen idee wat voor criteria jij belangrijk vindt en waar je voor staat? Meld je dan vooral aan voor de één op één doorbreeksessie.
- Wat gaat het je opleveren? Wat is de uitkomst?
Denk na over de baan waar je naartoe wilt gaan. Hoe ziet het er voor je uit als je eenmaal werkt in dat werk? Wat levert het werk je op? Bijvoorbeeld meer energie, rust in je hoofd, voldoening, uitdaging en plezier.Een manier hoe je gemakkelijk een beslissing kan maken is door voor ogen te houden wat het je geeft als je de switch zou maken. Zo maak je niet een keuze gebaseerd op angst, maar op verlangen.
Twijfel je nog steeds? Dan de laatste tip…
7. Billen samenknijpen en gaan
Angst is een slechte raadgever. En vaak kiezen we voor een ‘’passieve’’ optie als angst in de weg staat. In dit geval: blijven werken waar je werkt. Het is de meeste veilige optie. Het is je Amygdala die je veilig wilt houden en die je laat twijfelen.In dat geval is het gewoon DOEN. Niet nadenken, maar ervoor gaan. Je kan namelijk maar beter spijt hebben van de dingen die je wel hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt geprobeerd.
Heel veel succes met de keuze maken! 🙂
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise