Geen zin in je werk? Dit zijn de oorzaken en wat je eraan kan doen
Aaargh op zondagavond kijk je op tegen de volgende morgen. De werkweek begint weer en wie heeft er absoluut geen zin? Jij. Al een langere tijd ben je al ongelukkig in je werk en heb je er geen zin in. In dit artikel lees je de 5 aspecten die werkgeluk veroorzaken, hoe het komt dat je er dus geen zin in hebt én wat je daaraan kan doen. Dit artikel is ook voor jou als je nog studeert en wel de goede keuze wilt maken voor een baan, na je studie.
De 5 aspecten van werkgeluk
De 5 aspecten van werkgeluk bepalen hoe blij en gelukkig jij bent binnen je werk. Als jij niet voldoende plezier haalt uit je werk, zorgt het ervoor dat jij geen zin er meer in hebt. Het levert je tenslotte niet genoeg op ten opzichte wat je erin steekt (tijd en energie). Jouw werkgeluk wordt bepaald door de volgende 5 aspecten: betekenis, competentie, autonomie, verbondenheid en plezier.
Betekenis
Ik voel mij niet zinvol
Een van de dingen die ik vaak terug hoor komen bij de dames die ik begeleid bij mijn coachtraject is dat zij met tegenzin naar hun werk gaan, omdat zij zich niet betekenisvol voelen. Ze missen zingeving, voelen dat dit niet hun purpose is of dat zij zich niet zinvol voelen. En ik kan me voorstellen dat dit iets is wat jij ook op je werk mist.
Toevoegen aan de maatschappij
Hoe meer jij voelt dat jij van betekenis bent en dus iets kan toevoegen aan de maatschappij, hoe gelukkiger jij bent in je werk. Dus als jij mensen kan helpen met iets wat jou aan het hart gaat, zal je met zin naar je werk gaan.
Anderen helpen = intrinsieke motivatie
Hetgeen waar jij anderen bij wilt helpen is een doel wat jij in jezelf voelt. Ook wel intrinsieke motivatie genoemd. Het is niet dat jij werkt voor een doel buiten jezelf (extrinsieke motivatie). Dit zorgt namelijk voor een andere vorm van beloning. De meeste mensen werken bijvoorbeeld voor geld, maar dit is een extensief motivatiedoel. Hier zal je dus geen betekenis en zingeving uit halen. Op die manier gaat je werk voelen als een verplichting in plaats van iets waar jij voldoening uit kan halen.
Hoe krijg ik meer betekenis in mijn werk?
Waar ik voldoening en zingeving uit haal is iets anders dan waar jij dit uit zal halen. Je purpose en intrinsieke motivatie is voor iedereen anders. Tevens is dit dus ook meteen het lastigst om te ontdekken en het punt waar de meeste millennials hun vinger niet op kunnen leggen. Toch is er uiteraard een manier om erachter te komen, namelijk door diep in te zoomen op jezelf. Niet alleen naar de oppervlakte, maar echt tot de kern komen. Je moet jezelf gaan afpellen als een ui om helder te krijgen wat jou zingeving geeft in het leven. Een manier hoe je dat kan doen is door je te laten coachen.
In mijn coachtraject bijvoorbeeld zoomen we in op wat jij belangrijk vindt in het leven, wat jou energie geeft en wanneer jij voelt dat je van betekenis bent. Dit doe ik door jou een spiegel voor te houden. Ik geloof namelijk dat het antwoord in jou zit, maar dat je deze nog niet gevonden hebt. Je bent nog niet tot de kern van de uit gekomen. Coaching helpt jou daarbij. Lees hier meer over het coachtraject om ook jouw droombaan te ontdekken.
Competentie
Ergens goed in zijn
Competentie staat ervoor dat je het gevoel hebt dat je goed bent in wat je doet. Dat je een taak met de juiste kennis en vaardigheden kan afmaken. Op het moment dat jij competent ergens in bent, dus het goed kan, vind je dit automatisch leuker om te doen. Als je bekwaam bent in wat je doet
Competent word je door te leren
Ook het moment dat je iets nog niet goed kan, maar wel erg geïnteresseerd bent en je het dus wilt leren, zorgt ervoor dat je (op termijn) competent bent. Tenslotte leer je elke keer weer nieuwe dingen en valt er steeds weer iets nieuws te leren, binnen welk vakgebied dan ook.
Competentie is trouwens sowieso niet iets waar je mee geboren wordt, maar wat je leert.
Tenzij je Mozart bent misschien 😉. Uiteraard heeft iedereen andere kwaliteiten en talenten. Toch zal je pas echt competent worden als je hieraan werkt en je dit verder ontwikkelt.
Als je niet competent bent (of je zo voelt), voel je je niet prettig
Competent zijn (en je zo voelen) is super belangrijk als je met zin naar je werk wilt gaan. Als je werk doet waar je continue het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent of dat je faalt, maakt je onzeker op den duur. Of een werkgever die je steeds vertelt dat je dingen niet goed gedaan hebt zorgt ervoor dat je je op een gegeven moment niet meer prettig voelt op je werk. Het voelt alsof je op eierschalen moet lopen, je jezelf moet bewijzen en hierdoor eigenlijk niet meer echt jezelf kan zijn.
Hoe zorg ik ervoor dat ik competent ben of mij competent voel in mijn werk?
Competent zijn en je competent voelen zijn twee verschillende dingen. Als jij met tegenzin naar je werk gaat, gaat het voornamelijk over je niet competent voelen. Op het moment dat jij je niet competent voelt, loop je op eierschalen.
Autonomie
Zelfstandigheid
Autonomie betekent ook wel ‘’zelfstandigheid’’. Hoeveel zelfstandigheid krijg jij op je werk? Hoeveel ruimte krijg en neem jij om zelf beslissingen te nemen? Hoe meer zelfstandigheid en ruimte je ervaart, hoe hoger je werkgeluk ligt.
Weinig inbreng in je werk
Op het moment dat jij een uitvoerende taak doet, waarbij je geen inbreng in het bedrijf hebt ervaar je minder werkgeluk. Autonomie heeft dus in dat opzicht ook te maken met inbreng, dat je gehoord wordt in de ideeën die je hebt en je serieus genomen wordt hierin. Hoe meer je werkgever voor je kadert welke dingen je moet doen, wanneer, hoe het eruit moet komen te zien en hoe je het aanpakt, des te minder autonomie je ervaart. Het gevolg? Je gaat met tegenzin naar je werk.
Hoe krijg ik meer zelfstandigheid?
Het is zowel aan de werkgever als aan jou om meer autonomie in jouw werk te creëren. Het is namelijk niet alleen dat jouw werk je die zelfstandigheid moet geven, maar ook jij kan deze ruimte vragen. Het is heeft vaak ook te maken met het soort werk dat je doet en of je al vertrouwd bent binnen het bedrijf. Hoe meer vertrouwen zij in jou hebben, hoe meer zelfstandigheid jij krijgt.
Meer zelfstandigheid op 3 vlakken
Je kan autonomie krijgen op verschillende vlakken.
– Op de taak die je doet
– Om je eigen tijd in te delen
– Hoe je je werk doet
Bepaal voor jezelf wel van deze vlakken belangrijk voor jou zijn en waar je actie in wilt ondernemen. Alles met als doel natuurlijk dat ook jij weer op zondagavond extra veel zin hebt in een volgende werkdag.
Verbondenheid
Sfeer in het bedrijf
Wij mensen zijn sociale dieren. Het hebben van goede banden en relaties met mensen is het belangrijkste aspect voor werkgeluk. Het is bijvoorbeeld de nummer 1 reden voor mensen om ja te zeggen tegen een bedrijf als zij zien dat de sfeer in het bedrijf goed is. Sfeer op de werkvloer bepaalt voor een ontzettend groot gedeelte of je met zin of tegenzin naar je werk gaat. Dit is overigens niet alleen het geval bij werk, maar in ons hele leven.
Alleen en niet gesteund
Dus, hoe meer jij je verbonden voelt met je collega’s en leidinggevende hoe gelukkiger jij bent in je werk. Easy toch? Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zat collega’s die roddelen of je hebt een leidinggevende die niet het beste met je voor lijkt te hebben. Op die manier neemt het gevoel van zin in je werk af. Voornamelijk omdat je niet het gevoel hebt dat de neuzen dezelfde kant op staan. Het voelt alsof je er alleen voor staat en je hierin niet gesteund wordt.
Sfeer in het team bespreekbaar maken
Verbondenheid is in eerste instantie een taak van de leidinggevende. Die dient ervoor te zorgen dat iedereen hetzelfde doel nastreeft. Die hoort de sfeer te bepalen tussen de werknemers. Bijvoorbeeld hoe er met elkaar omgegaan wordt of hoe er feedback aan elkaar gegeven wordt. Als een leidinggevende hier zelf niet assertief in is, kan jij je assertief opstellen en dit bespreekbaar maken.
Hoe zorg ik dan voor meer verbondenheid met mijn collega’s?
Verbondenheid en een fijne sfeer ontstaat door 2 dingen:
1. Het bieden van steun aan elkaar. Elkaar helpen op momenten dat het lastig is. Er voor elkaar zijn en daarbij het vertrouwen dat je op elkaar kan rekenen hierin. Het vertrouwen in elkaar is cruciaal als het gaat om verbondenheid, maar ook om het bereiken van doelen samen en je gesteund voelen.
2. Het hebben van persoonlijke banden met je collega’s. De vrijdagmiddagborrel is niet alleen geschikt om te vieren dat het weekend is (wel voornamelijk uiteraard), maar ook om je collega’s beter te leren kennen. Als jij weet dat Janneke haar oma op sterven ligt, krijg jij meer empathie voor je collega’s en zij voor jou. Je staat dichter bij elkaar en jullie voelen je meer verbonden. Met als gevolg natuurlijk dat jij met meer plezier naar je werk gaat.
Plezier
Zonder plezier duren de dagen lang
Ja, echt waar. Plezier zorgt er ook voor dat je met zin naar je werk gaat. Ervaar je geen plezier, dan zal je geen zin in je werk hebben (duh). Natuurlijk werk je om geld te verdienen, maar als je geen plezier en energie uit je werk haalt dan duren alle dagen wel erg lang.
Plezier is korte termijn geluk
Plezier in je werk is een vorm van korte termijn geluk. Plezier in je werk krijg je als je lacht met iemand, als je een teamgevoel hebt, niet teveel verantwoordelijkheid en druk ervaart. Op het moment dat je rustig aan je taken kan werken en je tussendoor fijne momenten ervaart (werk of niet werk gerelateerd) zorgt voor een verhoging van je plezier. Dit kan je dus ook hebben op het moment als je geen voldoening meer uit je werk haalt.
Hoe zorg ik dat ik meer plezier in mijn werk krijg?
Bekijk de dingen die jou op dit moment plezier geven. Trek deze naar de voorgrond. Focus je dus niet op de dingen die je geen plezier geven, maar op de dingen die jou wel plezier geven. Weet dat je plezier kan beleven, ondanks dat je werk je niet echt meer bij je past. In de tussentijd kan je op zoek naar werk waar je wel voldoening in zal ervaren.
Dus, welke 5 aspecten zorgen ervoor dat ik met zin naar mijn werk zal gaan?
1. Betekenis
Dat je zinvol kan zijn en anderen ergens mee kan helpen. Je wilt iets toevoegen aan de wereld. Als je weet wat dat is, heb jij jouw purpose gevonden en ga je met zin naar je werk. Je doet het echt ergens voor.
2. Competentie
Competentie staat ervoor dat je het gevoel hebt dat je goed bent in wat je doet. Dat je een taak met de juiste kennis en vaardigheden kan afmaken. Op het moment dat jij competent ergens in bent, dus het goed kan, vind je dit automatisch leuker om te doen. Ontdek dus waar jij goed in bent, dat jij je werk met zin kan doen.
3. Autonomie
Jij kan ruimte en meer zelfstandigheid vragen. Het heeft vaak ook te maken met het soort werk dat je doet en of je al vertrouwd bent binnen het bedrijf. Hoe meer vertrouwen zij in jou hebben, hoe meer zelfstandigheid jij krijgt. Laat dus ook zien dat je te vertrouwen bent.
4. Verbondenheid
Relaties zijn belangrijk. Zowel in je werk als je leven. Verbondenheid verhogen doe je door:
1. Het bieden van steun aan elkaar. Elkaar helpen op momenten dat het lastig is. Er voor elkaar zijn en daarbij het vertrouwen hebben dat je op elkaar kan rekenen. Jij kan anderen dus gaan steunen, waardoor jij ook gesteund zal worden.
2. Het hebben van persoonlijke banden met je collega’s. Toon interesse in je collega’s en ga een praatje aan op de vrijdagmiddagborrel. Heb het dus eens niet over werk, maar juist op de dingen erbuiten.
5. Plezier
Bekijk de dingen die jou op dit moment plezier geven. Trek deze naar de voorgrond. Weet dat je plezier kan beleven, ondanks dat je werk je niet echt meer bij je past. En merk je dat dit werk je nergens meer energie uit kan halen, ga dan op zoek wat jou wel plezier geeft in je werk.
Ontdek wat voor werk dan WEL bij je past. Hier help ik je graag bij met een 1 op 1 doorbreeksessie.
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise