De 9 praktische tips voor rust in je hoofd
Ben je onrustig in je hoofd? Heb je allemaal gedachtes die van de ene naar de andere kant op vliegen? En wil je simpelweg rust? Hierbij 9 super concrete en praktische tips, zodat jij meer rust in je hoofd krijgt!
1. Focus je op wat je doet
De term mindful heb je inmiddels vast al 1000x gehoord. Dit is niet voor niets. Mindful staat ervoor dat je dingen doet, met je aandacht daar. Op het moment dat je met aandacht je taken uitvoert, heb je meer rust in je hoofd. Bij het kopieerapparaat ben je dan aan het kopiëren in plaats van bedenken welke boodschappen je nog moet halen na je werk. Het zorgt voor rust en in het hier en nu kunnen zijn.
Het fijne ervan is, dat dit super simpel is om te gaan doen. Als je opmerkt dat je gedachtes toch weer naar bijvoorbeeld je klusjes na werktijd gaan, dan zet je jezelf terug naar de taak waar je mee bezig bent. Het belangrijkste is dus opmerken wat je gedachtes doen en daarna deze terugzetten.
Ga dingen dóen, zoals bewegen of met je handen bezig zijn. Zo zit je automatisch ook minder in je hoofd.
2. Wees in het hier en nu (in plaats van het verleden of de toekomst)
Op het moment dat we chaos in ons hoofd hebben, komt dat omdat we met dingen bezig zijn die helemaal niet (meer) relevant zijn. We denken aan dingen die we verkeerd gedaan hebben in ons leven of we maken ons zorgen over wat de toekomst ons zal brengen. Uiteindelijk kost dit vooral veel energie, zonder dat je het verleden of de toekomst veranderd hebt. Dit soort gedachtes helpen dus niet en maken ons hoofd enkel moe.
Gooi spijt dat je hebt in de prullenbak. Zie fouten als leermomenten en laat het vervolgens los. In de toekomst zijn we vooral bezig met angsten omzeilen. Bedenk je dan goed: wat is het ergste dat kan gebeuren? Waarschijnlijk moet je er gewoon voor gaan. Niet denken, maar doen.
3. Plan me-time in
Pak je rust. We gaan maar door-door-door. Dit zorgt ervoor dat je nog meer prikkels en gedachtes krijgt, welke we vaak niet allemaal kunnen verwerken. Een overvol hoofd is het gevolg. Dit ga je tegen door echt rustmomenten in te plannen. Zo zorgen mijn vriend en ik er altijd voor dat we in de middag samen een halfuur pauze hebben om te eten en ons werk aan de kant leggen. Graag wandel ik nog even, lees ik een boekje of mediteer ik 10 minuutjes. Het hoeft niet een hele dag te zijn, maar plan genoeg uitrustmomenten in waarbij je niets hoeft te doen. Wedden dat je hoofd een stuk rustiger ervan wordt als je deze momenten inplant en ook neemt?
4. Ruim op
Hoe minder rotzooi je hebt in je leven, hoe minder je hebt om je zorgen over te maken. Rotzooi kan van alles zijn. Kleding die je al een jaar niet gedragen hebt, vrienden die je vooral veel energie kosten in plaats van dat het je energie oplevert of een baan waar je elke ochtend met tegenzin naartoe gaat. Ruim de dingen op die je geen echte voldoening meer geven.
Dat betekent stoppen met werk en werk zoeken dat wel bij je past. Vriendschappen stopzetten en doorgaan met vrienden waar je je wel fijn bij voelt en het minimaliseren van de spullen die je hebt. Ruimen betekent ook dat je niet teveel nieuwe rotzooi tot je neemt. Beperk dus bijvoorbeeld je nieuwsinname op een dag of het aantal energie slurpende activiteiten die je voert.
5. Maak een keuze bij twijfelende gedachtes
Vaak gaan twijfelende gedachtes vooral over keuzes die we moeten gaan maken in de toekomst. We willen iets graag, maar vinden het nog spannend. Bijvoorbeeld je baan opzeggen waar je niet happy mee bent en werk ontdekken wat dan wel bij je past. Herkenbaar. Ik heb zelf ook 3 jaar lang twijfelende gedachtes gehad over mijn werk. Dat ik het uiteindelijk deed was de beste beslissing die ik had kunnen maken. Al mijn zorgen stopten en het maakte letterlijk ruimte in mijn hoofd.
Inmiddels geloof ik erin dat als je een beslissing te maken hebt, dat je twee dingen kan doen:
óf accepteren dat het zo is (en er dus niets aan veranderen, maar er ook niet over zeuren of erover blijven nadenken) óf actie ondernemen en er iets aan doen. We zijn meer tijd kwijt aan dingen bedenken, dan aan dingen daadwerkelijk doen. Wil je meer rust in je hoofd? Kom in actie en start.
Heb je geen idee wat dan wel de juiste baankeuze is die bij je past? Lees hier meer over hoe ik jou kan helpen met mijn coachtraject, zodat jij ook jouw droombaan ontdekt.
6. Schrijf dingen op én kom in actie.
Zoals je net las is de grootste oorzaak van onrust in je hoofd gedachtes die steeds maar terugkomen in je hoofd. Wat helpt is om deze dingen op te schrijven. Dit kan van alles zijn, zoals boodschappen die je nog moet doen, taakjes die je nog wil afronden of twijfelende gedachtes welke terugkomen. Door het op te schrijven kan je bepalen wat je ermee wil doen. Loslaten en het accepteren of in actie komen. Een middenweg is er niet op het moment dat jij rust in je hoofd wil.
7. Structuur in je leven
Op het moment dat je structuur hebt in je dagelijkse bezigheden, hoef je niet meer na te denken over hoe je het gaat aanpakken. Het gaat zoals jij dat destijds besloten hebt. Dit betekent niet dat de structuur altijd zo MOET gaan, maar dat je dit graag zo WIL. Dit is een groot verschil. Moeten betekent er krampachtig aan vasthouden en onrustig worden als het anders verloopt. Willen betekent dat het oké is als het anders verloopt. Go with the flow.
De structuur die ik bijvoorbeeld aanhoud is dat ik in de ochtend begin met goed voor mezelf zorgen. Douchen, crème smeren, kaarsje aansteken en 3 dingen noteren waar ik dankbaar voor ben. Pas dan klap ik mijn laptop open en begin ik met de taken die ik die dag wil afronden. Ook daarbij heb ik structuur, omdat ik een kort lijstje maak met de dingen die ik gedaan wil hebben. In de middag gaat de laptop echt even dicht, lees ik in een boek en mediteer ik. Een andere volgorde kan ook. Eind van de middag rust ik uit en in de avond geef ik les in de sportschool. De structuur zorgt ervoor dat mijn gedachtes niet continue aan het bedenken zijn wat ik ga doen, maar dat ik meteen kan gaan.
8. Accepteer jezelf
Een tip die zwaar onderschat wordt. Het niet accepteren van onszelf en (te) hoge verwachtingen van onszelf hebben zorgt voor veel onrust. We vinden dat we iets perfect moeten doen, we pas goed genoeg zijn als we ons best gedaan hebben en op tijd gekomen zijn. Misschien stellen we het geluk van anderen boven die van onszelf. Er is altijd een bepaalde gedachte en driver dat tegen ons werkt, waardoor we continue onrust hebben.
Meegaan hierin en harder je best doen werkt niet. Het enige wat jou die rust zal geven is het accepteren van jezelf met alle eigenschappen die je hebt. Zonder die acceptatie van jezelf, zal je geen innerlijke rust vinden. Een eerste stap die je hierin kan doen is dagelijks jezelf complimenten geven voor de dingen die je goed gedaan hebt, maar ook voor de dingen die je in jouw optiek niet goed gedaan hebt. Je hebt het gedaan en je hebt het geprobeerd en dat is genoeg.
- Kies voor je eigen geluk
De meeste onrust ontstaat als we iets doen, wat niet bij ons past. Je hebt bijvoorbeeld werk waar je je niet uitgedaagd in voelt en waar je met tegenzin naartoe gaat. Grote kans dat zeker 80% van jouw gedachtes gaan over het werk waar je tegenop ziet. Als je op je werk bent, maar ook als je thuis bent omdat er dan toch weer een moment komt dat je weer daarheen gaat.Als jij meer rust wil in je hoofd, is het belangrijk dat je dingen gaat doen die bij jou passen. En ja, anderen zullen het daar niet altijd mee eens zijn, maar die innerlijke onrust gaat niet weg zolang jij keuzes maakt die niet bij jou passen. Jij moet de keuze gaan maken om te doen wat goed voelt voor jou. Het is belangrijk dat je naar je gevoel luistert en niet enkel denkt aan bijvoorbeeld de inkomsten die je krijgt van je werk.
En heb je geen idee wat bij je past? Het coachtraject naar jouw droombaan gaat jou het antwoord geven.
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise