De 6 adviezen voor als jij je niet gewaardeerd voelt op je werk
Voelt het zo dat op de werkvloer er weinig complimenten gegeven worden? Dat er maar vanuit wordt gegaan dat alles goed gaat en op het moment dat dit niet zo is, dat er kritiek is? Je bent niet de enige.
Veel medewerkers voelen zich niet gewaardeerd voor de inzet die ze tonen op de werkvloer. Ook voelen veel werknemers zich niet gezien voor de dingen die zij allemaal doen. Mis je simpelweg dat waardering uitgesproken wordt naar je? In dit artikel lees je adviezen hoe je hiermee om kan gaan.
Veel cliënten van mij worstelen met de minimale waardering die ze krijgen op hun werk. Dit hoor ik zo ontzettend vaak terugkomen, dat ik het idee heb dat de cultuur in bedrijven daarop gegrond is. Het is ‘’normaal’’ als alles maar goed gaat. Dat is hoe het hoort en dan krijg je hier dus ook geen feedback op. Complimenten worden amper gegeven, want het wordt normaal gevonden. Maar als iets niet goed gaat, dan kan je ervan uit gaan dat je het hoort. Het gevolg is dat je dus voornamelijk de dingen hoort die niet goed gaan of anders moeten in plaats van een compliment over de dingen die wel goed gaan.
Advies 1: ga het gesprek aan met je leidinggevende
Jouw leidinggevende is zich misschien helemaal niet bewust om de rol die hij/zij aanneemt. Jij mag jouw gevoel over het gebrek aan waardering aangeven. Wellicht heeft diegene er geen tijd voor gehad of het simpelweg niet door gehad. Als je het gesprek aangaat ontstaat er ruimte om hierover te praten. Zo kan jij ook aangeven dat waardering en erkenning voor jou belangrijk is en kan jouw leidinggevende hier rekening mee houden. Bij jou, maar misschien ook wel bij de andere medewerkers. Een voorbeeld wat je zou kunnen inbrengen is een rondje waarderende woorden bij de start van elke vergadering. Kleine moeite, groot effect voor iedereen.
Let wel op: vertel het altijd vanuit jezelf en waar jij behoefte aan hebt. Ga niet met je vinger wijzen wat jouw leidinggevende allemaal verkeerd doet. Dit kan namelijk dan precies andersom uitpakken.
Advies 2: laat jezelf zien
Als jij gecomplimenteerd wilt worden, is het belangrijk dat jouw leidinggevende wel kan zien wat je allemaal doet. Als jij je afzijdig houdt in de vergadering, niets inbrengt en je stem niet laat horen dan is het logisch dat jouw leidinggevende dat ook niet ziet. Als jij behoefte hebt aan waardering, laat dan ook jezelf zien, zodat jouw leidinggevende jou ook waardering kán geven.
Advies 3: weet wat voor waardering je nodig hebt
Er zijn verschillende soorten waardering, waarbij niet iedereen behoefte heeft aan dezelfde manier van waardering. Belangrijk is dat jij weet welke vorm van waardering jij behoefte aan hebt en welke je nu mist. Vanuit daar kan je je daarop focussen.
Volgens Dr. Chapman zijn er 5 soorten talen van waardering. Misschien wordt er dus wel waardering aan je gegeven, maar heb je dit zelf niet door. De 5 soorten waarderingstalen zijn:
1. Tijd.
Persoonlijke interactie met de ander, aandacht voor elkaar en echt even naar elkaar luisteren.
2. Cadeaus.
Dit hoeft niets groots te zijn. Deze manier werkt goed, omdat het cadeau een herinnering wordt welke gekoppeld is aan het gevoel van waardering.
3. Positieve woorden.
Complimenten of het uiten van dankbaarheid.
4. Helpen.
Een rondje koffie halen, even invallen of je dienstbaar opstellen naar elkaar toe.
5. Fysieke aanraking.
Een high five of een schouderklopje is vaak al genoeg
Als je weet wat jouw waarderingstaal is, kan je dit ook bijvoorbeeld eens inbrengen in een teamvergadering of om te bespreken met je leidinggevende. Wellicht worden sommige vormen al veelvoudig gedaan, terwijl andere vormen meer aandacht aan besteedt mag worden.
Advies 4: vraag om feedback
Als jij graag wilt weten hoe jouw leidinggevende over jou denkt, vraag ernaar. Vaak wordt dit tijdens een functionerings- of beoordelingsgesprek wel aangekaart, maar jij mag hier zelf tussendoor ook om vragen. Het is een gesprek dat dus beide kanten betreft. Hierbij kan je dus complimenten en waardering krijgen voor de dingen die je doet, maar ook te horen krijgen waarin je nog mag groeien. Neem dit dus ook aan.
Advies 5 : accepteer complimenten
Hoe makkelijk accepteer jij complimenten die iemand anders je geeft? Of wuif je het weg? Een manier hoe jij meer waardering voelt is door deze complimenten daadwerkelijk aan te nemen. Zo blijven ze bij je in plaats van dat het aanvoelt alsof de complimenten nooit gegeven zijn.
Je zou ook eens echt kunnen bijhouden welke complimenten er allemaal gegeven worden aan je? Zo focus je met je brein op de complimenten en de positieve dingen die er WEL zijn in plaats van dat je je focust op de kritiek en het negatieve. Houd een tijdje letterlijk in een schrift bij welke complimenten je hebt gekregen en van wie. Door het op te schrijven wordt je er meer bewust van en kan je ze ook eerder als waarheid gaan beschouwen.
Advies 6: waardeer jezelf
Vaak is het zo dat de dingen die we van anderen verwachten of naar verlangen, dat we dat bij onszelf nog te leren hebben. Dus als jij op zoek bent naar waardering: hoe erg waardeer jij jezelf dan eigenlijk? Het moment dat als jij jezelf helemaal accepteert en waardeert voor wie jij bent, heb je ook minder behoefte aan waardering van anderen. Tenslotte waardeer jij jezelf al volledig.
Hierbij is het belangrijk dat je positiever naar jezelf gaat kijken. Geef jezelf elke dag 3 complimenten voordat je gaat slapen. Dingen die je goed hebt aangepakt of waar je blij mee was hoe het gegaan is (door jouw toedoen). Wedden dat je hierna sky high gaat? Waardering van jezelf gaat nog dieper en is hierdoor beter dan waardering van anderen.
HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:
Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)
Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...
Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?
Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...
Wat is quiet quitting?
Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...
© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise