De 10 tips om jouw talenten en kwaliteiten te ontdekken

Vaak maken we rationeel handige keuzes, waarbij geld en zekerheid op de voorgrond staan. Het probleem hierbij is dat we ver van ons gevoel af komen te staan. Immers maak je alle beslissingen vanuit je hoofd. Op die manier weten we niet meer waar we goed in zijn, wat onze krachten, talenten en kwaliteiten zijn.

In dit artikel lees je 10 tips om te ontdekken wat jouw kwaliteiten en talenten zijn. Voor deze tips is het belangrijk dat je jouw financien en strategische overwegingen even aan de kant legt en focus hebt op jezelf herontdekken van binnen uit.

1. Talenten en kwaliteiten hoeven niet de wereld te verbeteren.
Vaak zien we onze eigen kwaliteiten en talenten niet, omdat ‘’deze niet groot genoeg zijn’’. Je wint niet de Olympische Spelen of bent geen beroemdheid zoals Mozart. Toch betekent dat niet dat je geen talenten hebt.

Talenten en kwaliteiten kunnen super klein zijn, maar absoluut aanwezig. Misschien kan je wel goed luisteren, mensen motiveren of ben je super gezellig. Dit zijn allemaal talenten die je kan inzetten in je privé en werkleven. Focus je dus ook vooral op kleine talenten en kwaliteiten. We hebben allemaal talenten en kwaliteiten. Jij ook!

2. Dat kan toch iedereen?!
Goede eigenschappen van onszelf vinden we vaak moeilijk op te noemen, want alles wat jij goed kan dat kan toch iedereen? Gelukkig niet, al lijkt dat voor jou wel zo. Jouw kwaliteiten en talenten zijn op die manier al zo vanzelfsprekend voor jou, dat je ze niet meer ziet.

Om deze reden is het raadzaam om een lijstje te maken welke dingen jij vanzelfsprekend vindt. Welke dingen lopen er goed? Welke dingen pak je automatisch gemakkelijk op? Door je focus op vanzelfsprekendheden te leggen, word je je er bewust van en borrelen die talenten en kwaliteiten die je hebt vanzelf omhoog.

3. Vraag hulp bij vrienden, familie en collega’s
Zoals je hierboven las, zien we vaak onze eigen kwaliteiten en talenten niet omdat we deze vanzelfsprekend vinden. Om deze reden is het fijn om vrienden, familie en collega’s in te schakelen. Zij kennen jou als geen ander én hebben die blinde vlek voor jouw kwaliteiten en talenten niet. Wedden dat zij haarfijn kunnen opnoemen waar je goed in bent?

Daarnaast de tip om aan minimaal 5 mensen te vragen waar ze vinden dat je goed in bent. Zo zal je zien dat zij allemaal dezelfde soort punten opnoemen. Het levert je inzicht op én het geeft een verdieping in de relatie die je met de ander hebt. Want trust me: zulke gesprekken zijn echt een boost voor je connectie en super leuk voor beide om te doen.

4. Successen bekijken
Waar wordt je regelmatig voor bedankt? Deze mensen zijn blijkbaar door jou geholpen. Houd eens bij waar je bedankjes voor krijgt en wat daar achter ligt.

Als bediening krijg je bedankjes voor de goede service bijvoorbeeld, maar wat maakt dat de service goed is. Misschien omdat je goed overzicht had over alle tafels en je snel de bestellingen kwam brengen. Misschien omdat je geïnteresseerd was in de ander en een oprecht gesprek gevoerd hebt waarbij je aandacht had voor de ander. Misschien omdat je enthousiast en positief was in je bediening en je de ander hierdoor fijner liet voelen. Zoom dus eens in op wanneer anderen je bedanken én wat daarachter ligt.

5. Wat doe je nu al?
Misschien vind je het werk dat je nu doet niet meer leuk. Toch valt daar een hele hoop informatie over jouw kwaliteiten en talenten uit te halen. Wat voor dingen heb je bijvoorbeeld geleerd op je werk? Welke kwaliteiten en talenten zet je nu al in?

Om je een voorbeeld te geven. Hiervoor werkte ik als leerkracht in het onderwijs en was ik gedragsspecialist. Waar ik goed in was, was de band met de kinderen. Ik kon inspelen op wat ze nodig hadden en ik zag ieder kind als individu met eigen behoeftes. Ik had overwicht en de kinderen luisterden goed naar mij. Ook omdat ik mijn lessen aanpaste op hetgeen wat zij nodig hadden, zodat de stof beter zou beklijven bij ze.

Deze kwaliteiten pas ik in mijn huidige werk als werkgelukexpert nog steeds toe. Coaching is veel aanpassen op de ander en inspelen wat diegene nodig heeft. Het is gedragsverandering en bewustwording. Dingen die ik al deed in een andere rol en welke een van mijn kwaliteiten is. Neem dus eens onder de loep welke dingen jij al doet in je huidige functie.

6. Talenten voor jezelf én anderen
Een talent op kwaliteit snijdt aan twee kanten van het mes. Dat betekent dat anderen er iets aan hebben, maar ook dat het jou iets oplevert. Misschien wil je graag ouderen helpen, waardoor je hen helpt en zij er iets aan hebben en waardoor jij zelf ook voldoening en waardering ervaart bijvoorbeeld. Een kwaliteit levert dus beide partijen iets op. Bekijk je talenten en kwaliteiten dus eens goed: wordt iedereen er beter van?

7. Bewondering voor anderen
Als we de talenten van anderen zien, beseffen we ook waar we zelf goed in zijn. Door het talent van anderen te zien, ontstaan er kansen voor jezelf. Als je daarnaast iemand zijn talent bewondert, kan dit ook iets zeggen over talent dat diep van binnen ook in jou aanwezig is óf iets dat je nog graag wilt leren.

8. Flowmomenten
Op het moment dat je in een flow zit vergeet je de tijd. Vergeet je alles om je heen, ben je in het hier en nu en is je aandacht volledig daar. Dingen gaan op dat moment vanzelf. Op welke momenten ervaar je flow?

Dit zijn van die vanzelfsprekende momenten voor je, waar jouw talenten en kwaliteiten mooi naar voren komen. Is het bij het organiseren van een vakantie? Borrelen in het park? Tijdens een evenement of tijdens het sporten? Noteer deze momenten voor jezelf en de kwaliteiten en talenten die erin verborgen liggen.

9. Bekijk je privéleven
Als ik tijdens mijn coaching de vraag stel: waar ben je goed in? Is die vraag vaak moeilijk te beantwoorden. Dit komt omdat de cliënten die bij mij komen meteen denken aan werksituaties.

Talenten en kwaliteiten komen juist goed tot z’n recht in privésituaties. Op momenten dat je zelf bepaalt wat je doet en als je zelf de regie hebt. Bekijk dus vooral eens je privéleven, welke dingen je graag doet en wat er hierbij goed gaat waar jij een rol in speelt. Denk aan: op tijd komen voor je dansles, het initiatief nemen om te gaan barbecueën of meteen te zien als je vriendin een nieuw jurkje aan heeft. Ook dit zijn talenten en kwaliteiten.

  1. Ga dit ermee doen!
    Als je voor jezelf een hele lijst hebt met talenten en kwaliteiten, maak deze dan groter. Leg je focus hierop en maak deze krachtiger. Ze zeggen niet voor niets: wat je aandacht geeft, groeit. In plaats van dat je heel goed weet waar je niet goed in bent, zorg je dat je vooral dingen gaat doen waar je wel goed in bent. Dat is en fijn voor jezelf en fijn voor de mensen om je heen die je helpt met jouw kwaliteiten.

    Wat je daarvoor kan doen om te bepalen waar je die kwaliteiten en talenten dan exact voor kan inzetten zijn de volgende 2 vragen:

    1. Hoe kan ik mezelf helpen met mijn talenten?
    Dus wat doe je het liefst? Bij welke activiteiten komen je talenten tot z’n recht?

    2. Hoe kan ik anderen helpen met mijn talenten?
    Wat wil je uitstralen? Welke missie wil je nastreven? Wat wil je betekenen voor anderen?

    En vind je het vooral erg lastig om te bepalen wat je met je kwaliteiten en talenten kan doen? Wil je wisselen van werk, maar heb je geen idee wat bij je past? Lees dan vooral even verder bij het coachtraject. Hierin begeleid ik je 1 op 1 in het maken van de juiste werkkeuze dat volledig past bij jou. Wil je eerst een coachsessie ervaren? Vraag dan een doorbreeksessie aan. 

HIERNA TE LEZEN ARTIKELEN EN TIPS:

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Het laatste artikel van Melodieinhetleven (voorlopig)

Afgelopen jaren heb ik 147 artikelen op Melodieinhetleven geplaatst. Waarvan ik er 111 als podcast heb opgenomen. Ook heb ik artikelen geschreven voor verschillende websites zoals werk&geluk, de Carrierebeurs (Jobnet) en Careerwise. Dit doe ik (nog steeds) met...

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Loondienst of ZZP. Wat past het beste bij mij?

Weet je nog niet of je in loondienst wilt werken of voor jezelf wilt beginnen? Twijfel je over voor een baas werken of ZZP’er zijn? In dit artikel lees je de verschillen tussen werken in loondienst en ondernemer zijn. Zo kan jij makkelijker bepalen welke het beste...

Wat is quiet quitting?

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting, een term dat in opkomst is. De hoogste tijd om deze term op te helderen dus! Allereerst: quiet quitting heeft niets te maken met ontslag nemen. Het heeft er ook niets mee te maken dat je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging en het ontslag achter de...

© 2019 - 2022 M.elodieinhetleven | Alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Webdesign: Brainwise